Aktualizacja Kodeksu Praktyki AIJN - listopad 2018

W Biurze Stowarzyszenia KUPS jest dostępna aktualizacja Kodeksu Praktyki AIJN – listopad 2018 w języku polskim. Bieżąca aktualizacja zawiera zmiany parametrów dla owoców: kilkunastu rodzajów owoców (10 rodzajów np. pomarańcza, pomidor, aronia). Jak również zawiera materiały dodatkowe: interpretację Rozporządzenia 1881/2006 dla maksymalnego poziomu ołowiu oraz stanowisko AIJN odnośnie wirusowego zapalenia wątroby typu A i norowirusów w sokach owocowych i podobnych produktach.

WERSJA AKTUALNA NA LISTOPAD 2018

 

Kodeks Praktyki AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Soków) jest podstawą oceny autentyczności produktów dla całego przemysłu sokowego w UE. Przemysł Unii Europejskiej dobrowolnie zaakceptował Kodeks Praktyki AIJN jako podstawę oceny jakości soków i nektarów. Również członkowie DSK przyjęli go za podstawę oceny swoich produktów. Kodeks obejmuje cechy analityczne i podaje metody jakie należy stosować w ich ocenie; podaje również komentarze ułatwiające interpretację uzyskanych wyników. Na bieżąco dane są weryfikowane a zakres poszerzany o nowe owoce i warzywa.