Branża sokownicza - stan na dzisiaj, prognozy na jutro” – relacja z konferencji branżowej KUPS

W dniu 8 wrześniu 2021 r. odbyła się konferencja „Branża sokownicza - stan na dzisiaj, prognozy na jutro” organizowana przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Wydarzenie było okazją do wymiany doświadczeń, spostrzeżeń i wiedzy, uwzględniających bieżącą sytuację na rynku sokowniczym w kraju i za granicą, w szczególności na rynku chińskim czy tureckim.  Konferencja była również okazją do zapoznania się z zaktualizowanymi bieżącymi i przyszłymi obowiązkami przedsiębiorców nakładanych przez UE, w szczególności w kontekście proponowanej rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) oraz zmian dyrektywy sokowej.

Wyzwania legislacyjne dla producenta

Na konferencji uczestnicy branży, których powitał Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia KUPS, miał możliwość omówienia wpływu zmian w polityce gospodarczej Unii Europejskiej, oddziałujących na działalność przedsiębiorców z branży sokowniczej. Prezes Pawlak zaprezentował zmiany prawne i podatkowe, w tym wpływ wprowadzenia tzw. podatku cukrowego oraz projektowanych przepisów dot. rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP). Zwrócił szczególną uwagę, na istotę stworzenia odpowiedniego systemu kaucyjno – depozytowego oraz konsekwencji wprowadzenie opłaty plastikowej. Wszystkie wskazane zmiany, a także rozwój ekologicznych trendów konsumenckich, będą miały wpływ na kształt i działalność branży sokowniczej w nadchodzących latach.

Zmiany dyrektywy sokowej

Barbara Groele, sekretarz generalny Stowarzyszenia KUPS przedstawiła informacje dot. propozycji nowelizacji dyrektywy sokowej. Komisja Europejska/DG AGRI w ramach Strategii „Od pola do stołu” rozpoczęła w 2021 roku przegląd norm i wymagań jakościowych wszystkich produktów rolno – spożywczych pod kątem osiągnięcia celów tj. w szczególności zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz lepszego poinformowania konsumentów np. poprzez zmniejszenie zawartości cukrów, soli, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wprowadzenia dodatkowego dobrowolnego znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Proponowane przez unijną branżę sokowniczą zmiany dotyczą m.in. włączenia wody kokosowej do dyrektywy sokowej i rozszerzenia listy dozwolonych składników dodawanych do soków owocowych. Branża dyskutuje również nad doprecyzowaniem statusu przecieru w dyrektywy sokowej oraz możliwości używania na opakowaniu soków i nektarów oświadczenia „bez dodatku cukru”.

Wpływ pandemii na branżę sokowniczą

Wpływ pandemii na branżę sokowniczą zaprezentowała Karolina Załuska z BNP Paribas Group. Przekazała informacje nt. produkcji pomarańczy oraz zagęszczonych soków z cytrusów. W 2020 roku nastąpił ogólny spadek wartości sprzedaży soków i nektarów na całym świecie o ponad 7%. Detaliczni nabywcy soków wybierali większe opakowania i opakowania zbiorcze ze względu na zmniejszoną liczbę wypraw na zakupy, większe rozmiary pojedynczych koszyków zakupowych i zaspokojenie większych potrzeb części rodziny zamkniętej w domu. Pandemia COVID-19 przyspieszyła chęć konsumentów do przyjęcia zdrowszej diety. Sok, ze swoimi naturalnymi walorami zdrowotnymi, jest postrzegany jako wygodny i prosty sposób spożywania składników odżywczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Już przed pandemią obserwowano, że kiedy nadchodzi sezon grypowy, konsumpcja soku pomarańczowego rosła, dlatego obecna sytuacja związana z pandemią wspiera spożycie soków.

Światowy rynek zagęszczonych soków

Dogłębną analizę sytuacji na światowym rynku zagęszczonych soków przedstawiła Anna Bugała z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB. Zaprezentowała dane eksportowe największych konkurentów Polski – Chiny, USA, Turcja. Dodatkowo szczegółowo mówiono potencjał Turcji, która w najbliższych latach może stanowić duże zagrożenie dla rynku europejskiego, w tym Polski.

Bieżąca krajowa sytuacja rynkowa

Na konferencji omówiona została także bieżąca sytuacja rynkowa dotycząca produkcji soków zagęszczonych oraz soków NFC w Polsce. Krajowe dane w tym zakresie zaprezentowała dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB.

Punktem kulminacyjnym konferencji był zorganizowany panel dyskusyjny, dotyczący wyzwań rynku soków NFC oraz soków zagęszczonych. Prezentację wprowadzającą przedstawił Piotr Podoba z firmy Döhler Sp. z o.o., ukazując obecne globalne dane nt. zagęszczonego soku jabłkowego. Jako moderator dyskusji zwrócił uwagę na potencjał rynku amerykańskiego, który zmniejszył handel z Chinami, przez co otworzył się na innych dostawców, w szczególności z rynku europejskiego i tureckiego. W dyskusji zwrócono uwagę na rosnące koszty logistyczne, w szczególności frachtów dostarczających zagęszczone soki. Zebrani podkreślili ważność współpracy z krajowymi producentami owoców, poprzez m.in. oferowanie maksymalnie najwyższych możliwych cen rynkowych wynikających z bieżącej kalkulacji. Niezwykle istotne jest również przedstawianie przez sadowników zasłużenie pozytywnego wizerunku owoców kierowanych do przetwórstwa, co w efekcie wpłynie na końcową opinie konsumenta produktów gotowego.

Partnerami i Sponsorami Konferencji byli: BNP Paribas Group, Döhler Sp. z o.o., B&P Engineering Sp. z o.o. Sp.k., GEA Westfalia Polska Sp. z o.o. oraz Pall Corporation. Sponsorami przerwy sokowej byli: Bewa Sp. z o.o., Biurkom - Flampol Sp. z o.o., Fructa Napoje Sp. z o.o., Hortex Sp. z o.o., KGH Polska Sp. z o.o., Krajowa Spółka Cukrowa S.A., REAL S.A., Tymbark MWS Sp. z o.o. oraz Viands Sp. z o.o.