Dla prasy

Informacje o systemie Certyfikowany Produkt


System jakości żywności Certyfikowany Produkt (CP) stanowi odpowiedź branży owocowo-warzywnej na współczesne trendy w zakresie prawidłowego odżywiania się i zwracania coraz większej uwagi na jakość i bezpieczeństwo spożywanych produktów. Celem systemu jakości CP jest ochrona interesów konsumentów poprzez promocję naturalnych produktów z owoców i warzyw o wysokiej wartości odżywczej, a przez to również wsparcie producentów, którzy takie produkty dostarczają.

System jakości CP ustanawia zasady, których przestrzeganie na wszystkich etapach produkcji pozwala uzyskać bezpieczny produkt odznaczający się wysoką jakością w zakresie wartości odżywczych i zdrowotnych. System CP certyfikuje produkty, do których nie dodano cukrów i substancji słodzących (słodzików), czyli pożądaną słodycz osiągnięto poprzez mieszanie surowców i /lub soku i/lub soku zagęszczonego. Nie zawierają również żadnych substancji konserwujących, sztucznych barwników ani aromatów innych niż pochodzące z owoców lub warzyw. Dodatkowo z uwagi na wysoką wartość odżywczą można opatrywać produkty oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi (zgodnie z przepisami unijnymi[1]), które wynikają z jego składu. Dzięki temu konsumenci otrzymują – podaną w przystępny sposób – informację na temat tego, jakie substancje odżywcze dany produkt zawiera oraz jaki jest ich wpływ na organizm człowieka.

Współczesne zalecenia żywieniowe wskazują, że aby zmniejszyć występowanie chorób dietozależnych, takich jak na przykład nadciśnienie tętnicze, choroby niedokrwienne serca, udar mózgu należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw do co najmniej 400 g na osobę na dobę. W styczniu 2016 roku eksperci Instytutu Żywności i Żywienia opracowali i opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w której u podstawy umieszczono warzywa i owoce. Oznacza to, że powinno się tak układać dietę, aby właśnie tych produktów było w niej najwięcej. System Certyfikowany Produkt (CP) wpływa na zwiększenie spożycia owoców i warzyw w postaci wysokowartościowych i niskoprzetworzonych produktów z owoców i warzyw, bez dodatku cukrów, konserwantów i sztucznych barwników.

Administratorem systemu Certyfikowany Produkt jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)


[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

.



Media o Certyfikowanym Produkcie!


[przedruki z artykułów o CP]