Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Do Polski wcale nie trafia gorsza żywność. W krajach UE są różnice, ale brak prawidłowości geograficznych. Zapoznaj się z pełnym raportem KE

Do Polski wcale nie trafia gorsza żywność. W krajach UE są różnice, ale brak prawidłowości geograficznych. Zapoznaj się z pełnym raportem KE

Komisja Europejska opublikowała drugą część raportu z badań jakości produktów spożywczych, oferowanych na rynku europejskim przez międzynarodowych producentów. Badanie przeprowadziło Połączone Centrum Badawcze (Joint Research Centre, JRC) przy KE. Eksperci stwierdzili na podstawie badań sensorycznych, że wiele produktów spożywczych ma różną jakość na poszczególnych rynkach. Co ważne – na podstawie tych badań nie da się obronić tezy, że Zachodnia Europa dostaje lepszą żywność, a we Wschodniej Europie koncerny oferują produkty niższej jakości!

Zbadano właściwości sensoryczne 20 produktów, wybranych z udziałem państw członkowskich z puli 85 propozycji. Poszczególne kraje wskazywały produkty, których zbadanie uważały za najważniejsze. Na tej podstawie sporządzono ranking i do badań skierowano czołowe 20 produktów.