Trudna sytuacja w zakładach przetwórczych

W ciągu kilku miesięcy cena zagęszczonego soku jabłkowego spadła niemal o połowę – mówi prezes Krajowej Unii Producentów Soków, Julian Pawlak. Na początku 2014 r. zakłady sprzedawały sok w cenie 1,10 euro/kg, a w październiku spadła ona do 0,57-0,66 euro/kg – podaje portalspozywczy.pl. Tak niska cena odzwierciedla także to co dzieje się w skupie jabłek. 

Według J. Pawlaka niektóre zakłady przetwórcze mogą sobie z tą sytuacją nie poradzić, tym bardziej że weszły w nowy rok z zapasami z sezonu 2013, gdy wyprodukowanie 1 kg soku kosztowało 1,1 euro.  W obecnej sytuacji trudno o rentowność przetwórni.

Duże zapasy zagęszczonego soku jabłkowego mogą pogorszyć tę sytuację. Jeśli kolejny rok będzie urodzajny, a sadownicy, w związku z oszczędnościami nie będę właściwie chronić sadów, to jabłek kierowanych do przetwórstwa będzie dużo. Może się okazać, że małe przetwórnie będą upadać albo szukać inwestorów. Na razie 60 proc. rynku stanowią w Polsce firmy zagraniczne, 40 proc. polskie.  Duże firmy zagraniczne mogą kupować mniejsze krajowe firmy i udział tych pierwszych na polskim rynku jeszcze się zwiększy.


Źródło: www.e-sadownictwo.pl z dnia 28.11.2014 roku