KOMENTARZ:
MGR INŻ. MARZENA PAWLICKA
Kierownik
Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością
Zakład
Bezpieczeństwa Żywności
Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Opakowania kartonowe są często wykorzystywane w przemyśle
spożywczym. Dlaczego tak się dzieje? Pomimo tego, że często po nie sięgamy, np.
będąc na zakupach w sklepie, nie zawsze mamy wiedzę o ich walorach. Opakowania
kartonowe, dzięki kilku warstwom, z których się składają, takich jak papier,
folia aluminiowa oraz tworzywo sztuczne – polietylen, pozwalają na bezpieczne
zapakowanie produktu oraz zachowanie jego jakości przez długi czas. Produkty
spożywcze często muszą przebyć długą drogę zanim trafią na sklepową półkę, a
to, czy w produkcie nie będą zachodziły niepożądane zmiany, zależy w dużej
mierze od jego opakowania.
Dobre opakowanie wykonane jest z bezpiecznych, dopuszczonych do
kontaktu z żywnością materiałów oraz chroni zapakowaną żywność przez cały okres
przydatności do spożycia. Dzięki kilku warstwom wchodzącym w ich skład, w tym warstwie z
folii aluminiowej, opakowania kartonowe skutecznie chronią żywność przed
niepożądanym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: tlen, wilgoć oraz światło.
Jak to działa?
·
Chronią bez konserwantów – dzięki
zastosowaniu technologii
aseptycznego pakowania żywności, polegającej głównie na pakowaniu pasteryzowanej
i schłodzonej żywności do sterylnych opakowań kartonowych, możliwe jest zachowanie świeżości żywności oraz jej jakości odżywczej
przez okres kilku miesięcy bez konieczności dodawania do niej konserwantów. W
taki sposób produkowane są np. soki w kartonowych opakowaniach, które dzięki
pasteryzacji na długi czas utrzymują swoje walory smakowe i odżywcze.
·
Chronią
przed światłem i gwarantują szczelność – światło może negatywnie wpływać
na barwę, smak i sam skład produktu. Warstwa wykonana z folii aluminiowej w
kartonowym opakowaniu chroni przed
dostaniem się tlenu i światła do wnętrza opakowania. Gwarantuje to zachowanie barwy, smaku, faktury oraz składników
odżywczych – także witamin i mikroelementów obecnych w przechowywanym produkcie.
Dzięki temu szklanka (200 ml) soku pomarańczowego z kartonu nadal może zapewnić
ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A dzięki warstwie
wykonanej z polietylenu, produkt spożywczy jest szczelnie chroniony przed
wilgocią z zewnątrz, także w czasie transportu. Szczelne opakowanie to również bariera przed drobnoustrojami.
·
Zapewniają
komfort – opakowania kartonowe dostępne są w różnych kształtach i
rozmiarach, dostosowanych do indywidualnych preferencji i potrzeb konsumenta.
Opakowania kartonowe są też wyjątkowo
lekkie! W opakowaniu kartonowym, aż 96% jego masy stanowi produkt, a tylko 4%
samo opakowanie. Opakowania kartonowe, które z racji użytych materiałów są
produktami nietłukącymi się, to również bezpieczne
opakowanie produktów dla dzieci.
·
Są bezpieczne dla środowiska – papier, który jest głównym materiałem stosowanym w opakowaniach kartonowych do żywności płynnej
jest naturalnym, odnawialnym materiałem wytwarzanym z masy celulozowej
otrzymywanej z drewna. Dlatego opakowania
kartonowe podlegają zbiórce selektywnej!
Warto zatem pamiętać, że na jakość i świeżość produktów
spożywczych wpływ mają nie tylko surowce, z których zostały przygotowane i
metody produkcji, ale także sposób ich przechowywania, w tym rodzaj zastosowanego
opakowania.