Wg. wstępnego szacunku produkcji ogrodniczej GUS, w 2018 r. produkcja owoców w Polsce będzie rekordowa

Karolina Załuska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

W najnowszej swojej publikacji Główny Urząd Statystyczny ocenia produkcję owoców w 2018 r. jako rekordową, co potwierdza nasze wcześniejsze przewidywania, że susza nie była istotnym czynnikiem drastycznie ograniczającym plonowanie sadów i plantacji owocowych (poza truskawkami).

Tegoroczne zbiory owoców z plantacji drzew owocowych zostały ocenione przez GUS na ponad 4,2 mln t, w tym zbiory z sadów jabłoniowych zostały oszacowane na przeszło 3,7 mln t (50% wzrost r/r i o około 25% więcej od średniej produkcji z lat 2011-2015). Jednocześnie eksperci GUS zastrzegają, że przy bardzo dobrych warunkach podczas dalszej wegetacji, szacowany obecnie poziom produkcji może zostać przekroczony. Na obecnym etapie, produkcję gruszek w sadach GUS szacuje na ok. 85 tys. t (tj. o blisko 55% więcej r/r), natomiast zbiory śliwek na ok. 119 tys. t (tj. 200% więcej r/r i o ponad 23% więcej od średniej produkcji z lat 2011-2015).

Wg GUS tegoroczna produkcja wiśni przekracza 200 tys. t, a czereśni została oszacowana na ok. 60 tys. t., przy czym  z powodu niskich cen skupu oraz braku pracowników do zbioru oraz pękania owoców po deszczach, znaczna część owoców mogła pozostać w sadach.  GUS szacuje, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) wyniosą ok. 22 tys. t i będą o ponad dwa razy większe od bardzo słabej produkcji 2017 roku.

Produkcję z krzewów jagodowych oceniono wstępnie na znacznie ponad 0,6 mln t, tj. o przeszło 25% więcej r/r. Najmniejszą dynamikę wzrostu zanotowano dla zbiorów truskawek, gdyż ich produkcję GUS oszacował na 195 tys. t  (wzrost o niespełna 10% r/r). Produkcja malin jest szacowana przez Urząd na rekordowym poziomie przeszło 130 tys. t (o ponad 1/4 więcej niż w 2017 r.), jednak GUS zastrzega, że  ze względu na niskie ceny skupu owoców tego gatunku, obecnie szacowany rekordowy poziom produkcji może nie zostać osiągnięty.

Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) GUS ocenia z początkiem sierpnia na ok. 200 tys. t (w tym porzeczek czarnych na ok. 160 tys. t), tj. o ponad 50% więcej r/r, ale podobnie jak w przypadku innych gatunków owoców do przetwórstwa, znaczna część porzeczek może zostać niezebrana ze względu na niskie ceny skupu.

W porównaniu do roku poprzedniego, zanotowano wzrost produkcji agrestu o ¼, lecz w odniesieniu do średniej z lat 2011-2015 oznacza to ponad 15% spadek. Produkcja pozostałych owoców jagodowych została oceniona przez GUS na blisko 95 tys. t, to jest o ponad 1/4 wyżej r/r i prawie o 1/2 wyżej od średniej z lat 2011-2015, głownie ze względu na wysokie plonowanie aronii, borówki oraz jagody kamczackiej.


Źródło: AgroTydzień z dnia 31.07.20181 roku