Innowacyjność i specjalizacja w przemyśle

Wyzwania związane z wahaniami cen surowców, a także konsolidacja oraz perspektywy rynku produktów ekologicznych zdominowały debatę nt. innowacyjności i specjalizacji przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce, która odbyła się w ramach IV Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2011.

Panel poświęcony przetwórstwu owocowo-warzywnemu otworzyła prezentacja programu "Wiem, co wybieram", którą przedstawił Wojciech Tomczak, dyrektor PR marek Unilever Polska. Zaznaczył, że idea ta jest odpowiedzią na kluczowe pytania dotyczące branży: jak się wyróżnić, pobić konkurencję i prowadzić biznes w sposób odpowiedzialny społecznie.

Debatę ekspertów oraz prezesów i właścicieli firm przetwórczych poprowadził doradca i niezależny ekspert rynku spożywczego Marek Moczulski, który zauważył, że branża dobrze radzi sobie w kryzysie, a producenci mają pole do działania w kilku kategoriach. W dobrej sytuacji są m.in. producenci dżemów.

- Produkty dżemowe to dobry segment na ciężkie czasy. W związku z tym, że jest stabilny, nie odczuwa kryzysu - potwierdził Robert Kowalkowski, właściciel POW Lubawa.

W dobrej sytuacji sią także producenci mrożonek. - Niezależnie od tego, jak się kształtuje sytuacja ekonomiczna rodzin, spożycie i zapotrzebowanie konsumentów na mrożonki wzrastają - mówiła Bożena Nosecka, ekspert z IERiGŻ.

Zaproszeni paneliści przyznali zgodnie: trzeba zapomnieć o tym, że surowce będą tanie. Jak zauważyła Bożena Nosecka z IERiGŻ, problemem najbliższych lat dla zakładów jest rosnący popyt na owoce konsumpcyjne.

Michał Górniak, właściciel POW Gomar z Pińczowa, tłumaczył, że niektóre owoce, jak maliny czy truskawki, wciąż są zbierane ręcznie. - "Wieś się starzeje", wiele małych plantacji, które były siłą naszej przetwórni, nie ma następców i jest likwidowanych.

Taka sytuacja powoduje, że cena np. truskawek może w najbliższych latach znacznie wzrosnąć - dodał.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 09.01.2012r.