Nowy właściciel Pektowinu Jasło przeprowadza restrukturyzację działalności oraz zatrudnienia

30 września br. zakończono produkcję w Wytwórni Soków i Przetworów Owocowo-Warzywnych w ZPOW Pektowin Jasło SA. Jest to związane z restrukturyzacją działalności spółki oraz zatrudnienia, którą zapowiadali przedstawiciele nowego właściciela - francuskiej grupy Naturex.

Jak poinformował zarząd spółki, nie później niż do 31 października br. zakończone zostaną wszelkie działania operacyjne mające na celu zakończenie istnienia tego działu w Pektowinie. W związku z tym zapowiedziano redukcję zatrudnienia.

Grupa Naturex już dawno informowała, że do końca 2012 r. zrezygnuje z produkcji przetworów owocowo-warzywnych (m.in.: marmolady, ketchupy, przetwory w puszkach), która stanowiły 1/3 działalności firmy. Zdaniem zarządu grupy ten segment działalności nie przynosił zakładanych zysków, a generował wysokie koszty. Jednocześnie Francuzi zapowiedzieli budowę specjalistycznej linii technologicznej do produkcji koncentratów, która zostanie zamontowana w zakładzie przed końcem 2012 roku.

To już nie pierwsze działania restrukturyzacyjne w jasielskiej przetwórni. Restrukturyzację przeszedł już wydział win, a zakładowa "Solidarność" w maju br. otrzymała pismo informujące o zamiarze rozwiązania umów o pracę z pracownikami tego działu.

Dodatkowo z dniem 1 października br. Piotr Polański, dyrektor zakładu ZPOW Pektowin odszedł ze stanowiska, a o czym pracownicy oraz kadra kierownicza zostali poinformowani 26 września br. Jego obowiązki - do czasu wyboru nowego dyrektora zakładu - pełni Frederic Seguin, dyrektor przemysłowy Grupy Naturex. Według przekazanych informacji, powodem odejścia pana Polańskiego była oferta pracy w innej firmie na stanowisku dyrektora operacyjnego (z nieoficjalnych informacji wynika, że związał się właśnie z działającą na Podkarpaciu piwowarską grupą Van Pur).

Przypomnijmy, na początku 2012 r. Grupa Naturex, sfinalizowała zakup spółki Pektowin Jasło. Naturex podał wtedy, że transakcja nabycia Pektowinu ma na celu głównie podwojenie produkcji pektyny przez grupę, wzmocnienie pozycji na rynku rosyjskim, poszerzenie portfolio produktów o koncentraty czy pozyskanie polskich dostawców owoców i warzyw. Grupa otwiera właśnie biuro handlowe w Warszawie.

Naturex jest liderem produkcji specjalistycznych składników pochodzenia roślinnego. Grupa działa na trzech strategicznych rynkach: Food & Beverage, Nutrition & Health oraz Personal Care, produkując i wprowadzając do obrotu specjalistyczne składniki pochodzenia roślinnego na potrzeby przemysłu rolno-spożywczego, nutraceutycznego, farmaceutycznego i kosmetycznego.

W końcu września - po długiej chorobie - zmarł Jacques Dikansky, prezes i założyciel grupy Naturex, Jego obowiązki przejął dotychczasowy zastępca i pełnomocnik oraz członek zarządu - Thierry Lambert.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 11.10.2012 roku