Producenci żywności z Maroka chcą mocniej wejść na polski rynek

Marokańscy producenci żywności, m.in. warzyw i owoców (świeżych i przetworzonych), ziół aromatycznych i leczniczych oraz konserw rybnych i owoców morza, chcą trafić do polskich importerów i dystrybutorów.

Producenci żywności z Maroka chcą nawiązać kontakty handlowe z polskimi importerami, dystrybutorami oraz hurtownikami z branży, a w przyszłości potencjalnymi partnerami.

Większość firm spożywczych z Maroka ma już doświadczenie w eksporcie żywności do krajów Unii Europejski i do Rosji. Zachętą dla polskich importerów powinien być fakt, iż zgodnie z postanowieniami Układu Stowarzyszeniowego UE dotyczącego wymiany handlowej Polski z Marokiem, od dnia 1 marca 2012 r. wzajemny handel towarami miedzy obydwoma krajami został całkowicie zliberalizowany.

Dzięki inicjatywie Maroc Export - Marokańskiego Centrum Promocji Eksportu zorganizowane zostanie spotkanie biznesowe B2B, które poza wzajemnym poznaniem i wymianą poglądów na temat polsko-marokańskiej współpracy ma na celu nawiązanie kontaktów z potencjalnymi partnerami. Spotkanie odbędzie się 13 maja w Hotelu Intercontinental, przy ul. Emilii Plater 49 w Warszawie.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 30.04.2013 roku