Innowacyjność i specjalizacja w przemyśle
Wyzwania związane z wahaniami cen surowców, a także konsolidacja oraz perspektywy rynku produktów ekologicznych zdominowały debatę nt. innowacyjności i specjalizacji przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce, która odbyła się w ramach IV Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2011.
Panel poświęcony przetwórstwu owocowo-warzywnemu otworzyła prezentacja programu “Wiem, co wybieram”, którą przedstawił Wojciech Tomczak, dyrektor PR marek Unilever Polska. Zaznaczył, że idea ta jest odpowiedzią na kluczowe pytania dotyczące branży: jak się wyróżnić, pobić konkurencję i prowadzić biznes w sposób odpowiedzialny społecznie.
Debatę ekspertów oraz prezesów i właścicieli firm przetwórczych poprowadził doradca i niezależny ekspert rynku spożywczego Marek Moczulski, który zauważył, że branża dobrze radzi sobie w kryzysie, a producenci mają pole do działania w kilku kategoriach. W dobrej sytuacji są m.in. producenci dżemów.
– Produkty dżemowe to dobry segment na ciężkie czasy. W związku z tym, że jest stabilny, nie odczuwa kryzysu – potwierdził Robert Kowalkowski, właściciel POW Lubawa.
W dobrej sytuacji sią także producenci mrożonek. – Niezależnie od tego, jak się kształtuje sytuacja ekonomiczna rodzin, spożycie i zapotrzebowanie konsumentów na mrożonki wzrastają – mówiła Bożena Nosecka, ekspert z IERiGŻ.
Zaproszeni paneliści przyznali zgodnie: trzeba zapomnieć o tym, że surowce będą tanie. Jak zauważyła Bożena Nosecka z IERiGŻ, problemem najbliższych lat dla zakładów jest rosnący popyt na owoce konsumpcyjne.
Michał Górniak, właściciel POW Gomar z Pińczowa, tłumaczył, że niektóre owoce, jak maliny czy truskawki, wciąż są zbierane ręcznie. – “Wieś się starzeje”, wiele małych plantacji, które były siłą naszej przetwórni, nie ma następców i jest likwidowanych.
Taka sytuacja powoduje, że cena np. truskawek może w najbliższych latach znacznie wzrosnąć – dodał.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 09.01.2012r.