Łyk soku na zdrowie
VIP
Sok może urozmaicić dietę i z powodzeniem zastąpić porcję zalecanego spożycia owoców i warzyw – głoszą kampanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, które od 20 lat dba o interesy producentów soków oraz jakość oferty rynkowej, a konsumentów edukuje, by świadomie sięgali po owoce w płynie.
Światowa Organizacja Zdrowia utrzymuje, że owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety i zaleca, by codziennie spożywać minimum 400 g owoców i warzyw podzielonych na 5 porcji. Jedną taką porcję może stanowić sok owocowy lub warzywny, bogaty w te same prozdrowotne składniki odżywcze co owoce i warzywa. Szklanka 10-procentowego soku to smaczny początek dnia lub przerywnik od codziennych zajęć, a zarazem zdrowy, pełnowartościowy produkt, będący źródłem istotnych składników, których potrzebuje nasz organizm.
Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym pliku.
Źródło: Magazyn VIP, wyd. nr 2 kwiecień/czerwiec 2013