Mrożone owoce i warzywa także cierpią na rosyjskim embargu
portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
W segmencie rolno-spożywczym eksportu do Rosji największą pozycję stanowiły mrożone owoce i warzywa – mrożonki z Polski mogły stanowić nawet 70 proc. rosyjskiego rynku – ocenia Marek Ociepka, radca – minister WPHI w Moskwie.
Niestety, zdaniem analityków, mrożone owoce i warzywa należą do grupy produktów, objętych zakazem wwozu do Federacji Rosyjskiej.
– Mrożone owoce i warzywa stanowiły dotąd największą pozycję naszego eksportu w dziedzinie artykułów żywnościowych na rynku rosyjskim. Tu byliśmy potentatem, 70 proc. rynku rosyjskiego to mrożonki z Polski. Nie było to zauważalne na rynku rosyjskim, bo często owoce i warzywa nie były sprzedawane pod marką polskich producentów – mówi Marek Ociepka.
Jak tłumaczy, Rosjanie kupowali od nas dużo warzyw mrożonych w workach, przepakowywali je w opakowania np. 400 gramowe i sprzedawali już pod nazwą własnej firmy. Pomimo to, polskie wyroby i tak były widoczne w każdym sklepie.
Zdaniem Michała Koleśnikowa, dyrektora działu analiz w Banku BGŻ, zakazem wwozu na terytorium Federacji Rosyjskiej objęte są także mrożonki. – Niestety, duża część warzyw mrożonych sprzedawana była do Rosji. Dlatego niektórzy producenci mrożonych warzyw mogą mieć problemy. Podobno są jakieś możliwości poradzenia sobie z zakazem polegające na produkcji mrożonych dań gotowych – mówi analityk.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 04.09.2014 roku