Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Nieco większe zbiory pomidorów w Meksyku

Nieco większe zbiory pomidorów w Meksyku

FAMMU/FAPA na podstawie Attache Reports FAS USDA

W sezonie 2013/2014 (sezon od początku października 2013 roku do końca września 2014 roku) spodziewane zbiory pomidorów w Meksyku to około 2,3 mln ton wobec 2,2 mln ton w sezonie 2012/2013 – informuje FAMMU/FAPA na podstawie Attache Reports FAS USDA.

W sumie w omawianym sezonie 2013/2014 łączna powierzchnia upraw pomidorów oszacowana została na 54,0 tys. ha, przy czym około 51,5 tys. ha to uprawy pomidorów konsumpcyjnych, a pozostałe 2,5 tys. ha warzyw przemysłowych. Co ciekawe z roku na rok powierzchnia upraw pomidora w Meksyku maleje – dla porównania w roku 1990 było to około 85,5 tys. ha, a w roku 2000 już 75,8 tys. ha. Pomimo tak znacznej redukcji obszaru upraw dzięki nowoczesnym technologiom upraw zdecydowanie poprawiło się plonowanie pomidorów – w roku 1990 zbierano z 1 ha około 23 tony tych warzyw, w roku 2000 już 28 ton, podczas gdy w minionym 2012 roku zebrano około 42 ton z 1 ha.

Ze zbiorów z sezonu 2013/2014 – przypomnijmy – 2,3 mln ton, około 2,25 mln ton to pomidory skierowane do bezpośredniej konsumpcji, pozostałe zaledwie 50,0 tys. ton do przetwórstwa. Meksykańska konsumpcja pomidorów jest ściśle uzależniona od wielkości eksportu w danym
sezonie – im jest on większy – im większe jest zapotrzebowanie ze strony importerów na przykład ze Stanów Zjednoczonych – tym mniej warzyw zostaje na lokalnym rynku do bieżącej konsumpcji.

W kończącym się sezonie 2012/2013 wolumen eksportu obliczono na 1,4 mln ton, a w sezonie 2011/2012 na około 1,46 mln ton – należy spodziewać się zbliżonego wyniku w nadchodzącym sezonie 2013/2014. Zdecydowanie największym wspomnianym już importerem meksykańskich pomidorów są Stany Zjednoczone oraz Kanada.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 20.06.2013 roku