PKiN w 5 kolorach na Światowy Dzień Owoców i Warzyw

W piątek 16 października czeka nas nie lada wydarzenie. Tego dnia warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłyśnie wieczorem pięcioma kolorami. Iluminacja PKiN ma przypomnieć, jak ważną rolę w naszej diecie pełnią warzywa, owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Będzie też pretekstem do wspólnego świętowania Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Za tą niecodzienną inicjatywą stoi Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków oraz 16 organizacji z branży owocowo-warzywnej.


Święto warzyw i owoców

Iluminacje Pałacu Kultury i Nauki odbywają się wyłącznie z okazji ważnych wydarzeń i jubileuszy. Tak też będzie i tym razem, bo podświetleniem PKiN na 5 kolorów polscy producenci i przetwórcy wspólnie uświetnią obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw.

Święto warzyw i owoców przypada w tym roku na 16 października – czas, gdy w sklepach i na bazarach królują pyszne polskie jabłka, śliwki, dynie, papryki, cukinie, pomidory, kapusty i marchewki. Korzystajmy z tego sezonowego bogactwa – zachęcają organizatorzy iluminacji i przypominają też, że choć warzywa i owoce są łatwo dostępne, wciąż spożywamy ich zbyt mało.

Zalecana dawka dzienna to min. 400 g owoców, warzyw oraz ich przetworów, w tym soków, podzielonych w ciągu dnia na 5 porcji. Nie wszyscy jednak trzymamy się tej zasady, bo nie wszyscy wiedzą o jej istnieniu i nieprzecenionych walorach zdrowotnych owoców, warzyw oraz otrzymanych z nich przetworów, np. soków. Aby pogłębić wiedzę konsumentów na temat zdrowego odżywiania i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, ONZ ogłosiła nadchodzący 2021 rok Rokiem Owoców i Warzyw. Warszawska iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie więc jego symboliczną zapowiedzią.

5 kolorów na talerzu

Barwy świateł, które rozbłysną 16 października na elewacji PKiN, zostały dobrane według dietetycznego klucza. Żółto-pomarańczowy, czerwony, zielony, fioletowy oraz biały reprezentują 5 grup kolorystycznych owoców i warzyw. Każda z nich natomiast ma konkretne właściwości prozdrowotne, związane również z barwą.

Warto wiedzieć, że dobroczynne właściwości rośliny zawdzięczają m.in. zawartym w nich naturalnym barwnikom o charakterze antyoksydacyjnym: beta-karotenowi (grupa żółto-pomarańczowa), antocyjanom (grupa czerwona i fioletowa), chlorofilowi (grupa zielona), a także innym ważnym substancjom, jak np. flawanony (grupa biała). Dlatego, chcąc zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, wspierające i chroniące nasze zdrowie, sięgajmy po warzywa i soki ze wszystkich 5 grup kolorystycznych.

Pomarańczowe marchewki (także w formie soku), dynie czy morele dostarczą nam beta-karotenu, czyli prowitaminy A, ważnej dla skóry, wzroku i ochrony przed nowotworami. Zawarte w czerwonych jabłkach, wiśniach, pomidorach oraz sokach pomidorowych, czerwonej cebuli czy kapuście barwniki z grupy antocyjanów chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a niektóre pomagają dodatkowo walczyć z otyłością (cyjanidyna, obecna m.in. w jabłkach). Jedząc szpinak, sałatę, brukselkę i inne zielone warzywa, korzystamy właściwości przeciwnowotworowych chlorofilu i otrzymujemy znaczącą dawkę kwasu foliowego. Ciemnofioletowa porzeczka, aronia, borówka oraz tłoczone z nich soki zawierają wspomniane już antocyjany oraz duże ilości witaminy C, natomiast rośliny białe wspierają leczenie przeziębień jako naturalny antybiotyk (np. czosnek, cebula), a flawanony (pietruszka, kalafior) pomagają neutralizować w naszym organizmie szkodliwe wolne rodniki.

Zapraszamy do wspólnego świętowania!

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków zaprasza do wspólnego świętowania Światowego Dnia Owoców i Warzyw.

Warszawiaków zachęcamy do przybycia na Plac Defilad i obejrzenia iluminacji na żywo, a osoby spoza stolicy do śledzenia relacji z wydarzenia na profilu Apetyt na polskie na Facebooku i Instagramie. Iluminacja PKiN rozpocznie się 16 października 2020 r. o godzinie 19:00.

PEŁNA LISTA PARTNERÓW WYDARZENIA:

1.                Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

2.                Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

3.                Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej

4.                Unia Polskiego Przemysłu Chłodniczego

5.                Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw

6.                Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej

7.                Stowarzyszenie Sady Grójeckie

8.                Unia Owocowa Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

9.                Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych

10.              Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

11.              Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej

12.              Stowarzyszenie Plantatorów Mini Kiwi

13.              Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych

14.              Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami

15.              Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek

16.              Polska Federacja Ziemniaka

17.              Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA