Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Polska notuje spadek produkcji i eksportu mrożonych truskawek

Polska notuje spadek produkcji i eksportu mrożonych truskawek

wyborcza.biz

– Truskawka to jedyny gatunek mrożonych owoców miękkich, w którym Polska notuje spadek zarówno w produkcji, jak i eksporcie – pisze Wyborcza.biz.

Według jej wyliczeń na początku ubiegłej dekady produkowaliśmy ok. 150 tys. ton mrożonek, obecnie zaledwie 100-110 tys. ton. Problemy z eksportem powodują, że producenci nastawiają się coraz bardziej na uprawę truskawki deserowej niż dla przemysłu. Sęk w tym, że bardzo trudno zmusić Polaków, by jedli jeszcze więcej truskawek. Od lat spożywamy ich ok. 2 kg na głowę rocznie, na sześć kilogramów wszystkich owoców jagodowych (także winogron, agrestu, malin, wiśni, porzeczki).

W tym roku w sierpniu według danych GUS kilogram kosztował ok. 16,7 zł. Im mniejsze opakowanie, tym wyższa cena. W ilości hurtowej, np. 10 kg, mrożone truskawki można kupić już po 8-9 zł. Wychodzi na to, że bardziej opłaca się kupić świeże owoce np. po 7 zł w sezonie i samemu zamrozić. Skąd tak duża różnica w cenie skupu i detalu? Dochodzą koszty producenta, marża hurtowa i detaliczna.

 

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 28.10.2013 roku