Polska żywność gotowa do dalszej ekspansji
Beata Drewnowska
Pomoc unijna i otwarcie wspólnotowego rynku pomogły osiągnąć sukces naszemu rolnictwu. Wartość jego produkcji daje nam siódme miejsce w Unii Europejskiej.
– Polska ma najnowocześniejsze przetwórstwo żywności na świecie, dlatego nasza dobrej jakości żywność jest tak atrakcyjna dla innych krajów – powiedział w czwartek 4 czerwca Marek Sawicki, minister rolnictwa podczas Międzynarodowego Forum Rolnego zorganizowanego w ramach Wystawy Światowej Expo w Mediolanie.
W 2014 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski wyniosła niemal 21,4 mld euro, co daje ponad 12 proc. całkowitej wartości polskiego eksportu. Saldo sięgnęło 6,6 mld euro i było rok do roku o 7,2 proc. wyższe.
Udany dla naszych eksporterów był także początek 2015 r. Zagraniczna sprzedaż towarów rolno-spożywczych zwiększyła się o 5,5 proc, do ponad 5,4 mld euro. Saldo poszło w tym czasie w górę o 21 proc., do niespełna 1,7 mld euro.
Ostatnie 10 lat przyniosło wzrost produkcji żywności w Polsce o 40 proc.
– Było to możliwe, ponieważ racjonalnie zainwestowaliśmy pomoc unijną i skorzystaliśmy z otwartości unijnego rynku – zaznacza Marek Sawicki.
Siłą naszego rolnictwa są także gospodarstwa indywidualne, które przetrwały okres PRL-u. – Dzięki temu byliśmy przygotowani do zmian rynkowych po 1989 roku. Małe gospodarstwa, o średniej wielkości 10 ha, pozwalają nam zachować bioróżnorodność – uważa szef resortu rolnictwa. Sektor rolno-spożywczy w Polsce generuje blisko 8 proc. wartości dodanej brutto ogółem. Jest też miejscem pracy blisko 20 proc. osób czynnych zawodowo – podaje Ministerstwo Rolnictwa. Tereny wiejskie zajmują 93 proc. terytorium Polski, żyje na nich prawie 40 proc. ludności.
Źródło i więcej: www.ekonomia.rp.pl z dnia 04.06.2015 r.