Porzeczka i Agrest
Agnieszka Kruk
W średniowieczu używano głównie czerwonej porzeczki, którą w Europie rozpowszechnili Arabowie, podczas gdy porzeczka czarna jest rodziną rośliną leśną. Porzeczka czarna rośnie dziko w strefie klimatu umiarkowanego Europy i Azji. W Polsce występuje niekiedy w wilgotnych lasach i zaroślach. Jest objęta częściową ochronę. Najczęściej hodowane porzeczki to czarne, czerwone i białe.
Blisko spokrewniony z porzeczkami jest agrest. Z jego skrzyżowaniu z czarną porzeczką pochodzi porzeczkoagrest. Krzew ten nie ma kolców, a jego owoce są dwa, trzy razy większe niż owoce porzeczki czarnej. Agrest pochodzi z Azji, dokładniej z samych Himalajów, w Europie znany dopiero od około 200 lat. W średniowieczu agrest nazywano “jagodą klasztorną”. Nazwa wywodzi się stąd, że agrest został rozpowszechniony przez benedyktynów. Dawniej sądzono, że sok z agrestu leczy wszystkie stany zapalne i pomaga w uzdrawianiu chorych na malarię.
Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym pliku.
Źródło: Przyroda Polska (Dodatek 1), wyd. 01.05.2013