Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Produkcja ZSJ w Chinach

Produkcja ZSJ w Chinach

Według informacji Foodnews, produkcja zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) w Chinach w sezonie 2016/2017 może nie przekroczyć poziomu 500 tys. t (szacunki zaprezentowane na konferencji China Juice 2016), i może być niższa niż w sezonie poprzednim, kiedy wyprodukowano tam 514 tys. t koncentratu soku z jabłek.

Spadek produkcji przełoży się prawdopodobnie na mniejszy eksport ZSJ przez “Państwo Środka” w bieżącym sezonie. Przedstawiciele Chin, biorąc pod uwagę zapasy które pozostały z sezonu poprzedniego, oceniają, że może on wynieść ok. 520 tys. t. Dla porównania w sezonie 2015/2016 łączny eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Chin wyniósł blisko 552 tys. t. Spadek ten stwarza możliwość zwiększenia sprzedaży ZSJ z Polski. Chodzi szczególnie o rynek Stanów Zjednoczonych, gdzie głównie eksportują Chiny.

Chiny obawiają się konkurencji ze strony Polski w bieżącym sezonie. Niskie ceny jabłek do przetwórstwa w Polsce i tym samym cen zagęszczonego soku z jabłek mogą przyczynić się do wzrostu zainteresowania USA zakupami na rynku europejskim. W sezonie 2014/2015, gdy ceny soku wyprodukowanego w Europie (głównie w Polsce) były konkurencyjne na rynkach światowych – eksport do USA i Kanady z UE-28 zwiększył się dość istotnie (wyniósł 91 tys. t w stosunku do 13 tys. t 2013/2014). Natomiast w sezonie kolejnym (2015/2016) przy wzroście cen na rynku unijnym oraz zwiększonej produkcji w Chinach eksport do tych krajów zmalał o 78% w relacji rocznej do 20 tys. t.

Źródło: AgroTydzień z dnia 27.09.2016 roku