Przetwórnie owoców chcą nawiązywać ściślejszą współpracę z producentami
– Wprowadzenie mechanizmów zacieśniających współpracę pomiędzy przetwórcami a rolnikami – na wzór innych krajów europejskich – jest niezwykle potrzebne, ale trudne do zrealizowania w polskich warunkach. Potrzebujemy jeszcze kilku lat, aby obie strony zrozumiały swoje potrzeby i oszacowały potencjalne zyski wynikające ze współpracy – komentował Roman Cybulski.
Dodał, że szersza współpraca nie spowoduje “od razu” stabilizacji cen skupu owoców, ale pozwoli zarówno producentom, jak i przetwórca pewniej planować swoje biznesy.
– Unia Owocowa już dostaje sygnały od niektórych przetwórców zainteresowanych nawiązaniem ściślejszej współpracy z dostawcami surowców. To dobry znak zapowiadający rodzący się trend – podsumowuje Roman Cybulski.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 03.07.2012r.