Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Relacja z XVIII Międzynarodowego Sympozjum KUPS w Mikołajkach

Relacja z XVIII Międzynarodowego Sympozjum KUPS w Mikołajkach

W dniach 20-22 maja 2015 roku w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach, odbyło się już po raz osiemnasty Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Tematem przewodnim było „10 lat polskiej branży sokowniczej w UE”. Sympozjum objął honorowym patronatem Pan Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Coroczne Sympozjum KUPS zapisało się na stałe w kalendarzu najważniejszych wydarzeń branży sokowniczej. W tym roku gościliśmy ok 200 przedstawicieli przemysłu, nauki i mediów, głównie z Polski jak również z takich krajów jak: Austria, Belgia, Francja, Indie, Maroko, Niemcy oraz Turcja. Stowarzyszenie KUPS zapewniło tłumaczenie symultaniczne.

Wiele interesujących informacji z rynku krajowego oraz światowego przedstawili prelegenci z: Indyjsko-Polskiej Izby Przemysłowo-Handlowej, Ambasady RP w Rabacie, Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Po raz pierwszy tak liczni reprezentanci Instytutów i Uczelni przedstawili branżowe doniesienia naukowe tj. z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Instytutu Ogrodnictwa, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Chemii i Techniki Jądrowej, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Partnerami tegorocznego sympozjum KUPS byli: AF Projects, Anti-Germ Polska, Beczkopol, Döhler, GEA Westfalia Separator Polska, GDF Suez, H&S Transport, Ika Pol, Indyjsko-Polska Izba Przemysłowo-Handlowa, Mega, Over Group, Ruland, Tetra Pak, Spomasz Zamość. Patronatem medialnym objęły redakcje: Agro Industry, Agro Przemysł, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, dlahandlu.pl, e-sadownictwo.pl, Hasło Ogrodnicze, Jagodnik, Owoce Warzywa Kwiaty, owocewarzywakwiaty.pl, Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD, Sad Nowoczesny, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny.

W sumie podczas tegorocznego sympozjum przedstawiono 23 prelekcje.

Szczegółowa relacja już wkrótce!