Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Spadek cen koncentratu jabłkowego

Spadek cen koncentratu jabłkowego

Bank Gospodarki Żywnościowej

Ceny koncentratu jabłkowego wykazują dalsze tendencje spadkowe. Zgodnie z danymi Foodnews, cena zagęszczonego soku jabłkowego z Polski na rynku europejskim (Rotterdam) w pierwszej dekadzie lutego br. kształtowała się na poziomie 1,15-1,20 euro/t (o kwasowości 2,5%) i była najniższa od sierpnia 2010 roku – informują analitycy BGŻ.

Obniżyła się również cena koncentratu jabłkowego z Chin. Foodnews wskazuje że na początku lutego wynosiły one 1,35 USD/kg (ekwiwalent 1,00 euro/kg) co również było najniższym poziomem od września 2010 roku. Wielu ekspertów spodziewa się dalszych spadków cen koncentratu zarówno polskiego jak też z Chin.

Przyczyną widocznego w tym sezonie spadku cen, jest stosunkowo wysoka podaż koncentratu. Zgodnie z szacunkami IERiGŻ-PIB jego produkcja w Polsce w sezonie 2012/2013 mogła wynieść 265 tys. t, co oznacza wzrost o blisko 18% w stosunku do sezonu poprzedniego (najwyższy poziom od sezonu 2008/2009). Mimo stosunkowo niskich jego zapasów na początku sezonu, świadczyłoby to o znacznym wzroście jego dostępności na rynku.

Produkcja w Chinach oszacowana została natomiast na 660 tys. t, czyli o 5% więcej niż przed rokiem (AgroTydzień nr 259/2012). Natomiast jego zapasy w lutym bieżącego roku szacowane są na 400 tys. t, jednak jak wskazuje Foodnews wielkość ta jest trudna do zweryfikowania.
W Polsce spadek cen koncentratu przekłada się również na spadek cen jabłek do przetwórstwa.

Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IERiGŻ-PIB przeciętna cena netto skupu jabłek przemysłowych w pierwszych dwóch tygodniach lutego br. i styczniu br. wyniosła 0,35 zł/kg, podczas gdy średnio w grudniu i listopadzie 2012 r. było to odpowiednio 0,36 i 0,43 zł/kg. Jest to również poziom znacznie niższy niż przed rokiem. W styczniu 2012 roku zakłady przetwórcze skupowały jabłka przemysłowe średnio w cenach o 0,66 zł/kg, czyli o blisko 89% wyższych niż obecnie.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl  z dnia 19.02.2013 roku