Stowarzyszenie KUPS na Narodowym Kongresie Żywieniowym IŻŻ

Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w dniach 26-27.01.2018 r. na PGE Narodowym w Warszawie zorganizował po raz trzeci Narodowy Kongres Żywieniowy. Tematem tegorocznej edycji wydarzenia było: Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie. W Kongresie wzięło udział blisko 900 zainteresowanych osób z całej Polski – dietetycy, żywieniowcy, osoby związane z opieką nad osobami starszymi, a także sami seniorzy.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków objęło patronatem to ważne wydarzenie. Jako jeden ze sponsorów wydarzenia, KUPS zorganizował stoisko promocyjne, na którym można było zdegustować nowości produktów sokowniczych, porozmawiać na temat jego składu, technologii produkcji czy właściwości oraz dowiedzieć się więcej o działalności Stowarzyszenia.

Przez dwa dni Kongresu, wybitni eksperci w dziedzinie dietetyki, medycyny i geriatrii przedstawili 30 wykładów poruszając tematy szeroko związane z zasadami prawidłowego żywienia, w tym w szczególności żywienia osób w starszym wieku i problemów związanych ze starzeniem się.

Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ zaprezentował po raz pierwszy Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady zdrowego żywienia, dołączone do Piramidy, zalecają spożywanie warzyw i owoców jak najczęściej, w ilości co najmniej połowy całości pożywienia. Częściowo (1-2 porcje) można je zastąpić sokami, pijąc 200 – 400 ml.

Na uwagę zasługiwał również wykład dr hab. inż. lek. med. Dariusza Włodarka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który wygłosił wykład pt: „Znaczenie soków w żywieniu osób starszych” z uwzględnieniem  korzystnego wpływu spożywania soków na zdrowie osób starszych.

Poniżej zaprezentowana na Kongresie Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym oraz związane z nią zasady zdrowego żywienia i praktyczne zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia starszych osób.