Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Udział przedstawiciela KUPS w warszatatach “Fakty i mity o żywności i żywieniu”

Udział przedstawiciela KUPS w warszatatach “Fakty i mity o żywności i żywieniu”

Podczas warsztatów organizowanych w dniach 4-5 października br. przez PFPŻ ZP pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu” w hotelu InterContinental w Warszawie pan prof. Witold Płocharski z Instytut Ogrodnictwa przedstawił fakty i mity na temat soków i nektarów, natomiast dr Dariusz Włodarczyk z wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW rolę warzyw, owoców i soków w codziennym żywieniu.

Prof. Płocharski w swoim wystąpieniu podkreślał, że sok nie może zawierać dodatku konserwantów, barwników a dodany aromat musi pochodzić z owoców lub warzyw, z których ten sok został wyprodukowany.

Natomiast – dr Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podkreślał rolę warzyw i owoców w codziennym żywieniu. Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właśnie dlatego uznaje się, że zarówno dzieci w wieku szkolnym, jak i osoby dorosłe codziennie powinny spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców każdego dnia. Jedną porcję owoców może stanowić porcja soku zawierającego naturalnie tylko występujący cukier.