Unijna “27” wyprodukowała 34,75 mln ton owoców
Jak wynika z danych Eurostatu, w sezonie 2010/2011 całkowita produkcja owoców we wszystkich państwach unijnych wyniosła 34,75 mln ton – informuje FAMMU/FAPA.
Najwięcej w omawianym okresie zebrano w unijnej 27 owoców cytrusowych – łącznie 10,461 mln ton oraz jabłek – 10,114 mln ton. Ponadto spore
ilości owoców stanowiły równieŜ owoce pestkowe- brzoskwinie i nektarynki – w sumie 3,802 mln ton oraz gruszki – 2,405 mln ton, winogrona – 1,992 mln ton, a takŜe truskawki – 1,098 mln ton.
ilości owoców stanowiły równieŜ owoce pestkowe- brzoskwinie i nektarynki – w sumie 3,802 mln ton oraz gruszki – 2,405 mln ton, winogrona – 1,992 mln ton, a takŜe truskawki – 1,098 mln ton.