Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Uzdrowić sytuację na rynku koncentratów z owoców “kolorowych”

Uzdrowić sytuację na rynku koncentratów z owoców “kolorowych”

Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl

– Na rynku koncentratów z owoców “kolorowych” borykaliśmy się w tym sezonie z niezadowalającymi dla plantatorów cenami surowców. Są one spowodowane dużą podażą większości tych owoców (głównie porzeczki czarnej) i niewielkim popytem na rynkach zagranicznych – tłumaczy Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

Z danych IERiGŻ wynika, że produkcja innych zagęszczonych soków owocowych niż jabłkowe utrzymuje się na stabilnym poziomie ok. 30-35 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton. W Polsce produkuje się takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, z czerwonej porzeczki oraz niszowe smaki jak czarny bez.

– W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton “innych” koncentratów niż jabłkowy. Na eksport trafiło 95 proc. polskiej produkcji. I w tej dziedzinie zaliczamy się do światowej czołówki. Dominujemy w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkurujemy jedynie z Turcją, a malin – z Serbią. Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) – tłumaczy dr Bożena Nosecka z  IERiGŻ.

W przypadku owoców kolorowych przetwórcy i plantatorzy borykają się z podobnymi problemami. Pierwsi narzekają na coraz niższy popyt i problemy z rzetelnymi danymi, drudzy – na ceny.

Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym linku.

 

 

Źródło: http://www.portalspozywczy.pl/klik/nlt/portalspozywczy_1745_324.html?http://www.portalspozywczy.pl/inne/teksty/,90970.html z dnia 19.09.2013 roku