Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Wzbogacanie żywności w związki polifenolowe

Wzbogacanie żywności w związki polifenolowe

Wzbogacanie żywności, zwane również fortyfikacją, zgodnie z definicją FAO/WHO z 1994 r. oznacza dodanie jednego lub kilku składników odżywczych do wybranych produktów powszechnego spożycia bez względu na to, czy występuje on naturalnie w tych produktach, czy nie. Współcześni konsumenci zwracają coraz większą uwagę na wartości odżywcze i zdrowotne spożywanej żywności. Producenci, mając na uwadze względy marketingowe, coraz częściej wzbogacają swoje wyroby w składniki odżywcze i bioaktywne.

Istnieją dwa podstawowe powody wzbogacania żywności: ze względu na cel oraz przeznaczenie. W pierwszym przypadku wyróżnia się trzy rodzaje wzbogacania: interwencyjne, wyrównawcze i polepszające. Fortyfikacja interwencyjna ma na celu zapobieganie niedoborom składników odżywczych w znacznej części populacji. Wybrany składnik odżywczy jest dodawany do określonego produktu niezależnie od tego, czy występuje w nim, czy nie, np. jodowanie soli kuchennej, dodatek witaminy A do produktów zbożowych. Fortyfikacja wyrównawcza ma na celu podwyższanie wartości odżywczej produktów. Polega ona na skompensowaniu strat cennego składnika odżywczego spowodowanych procesem przetwórczym lub przechowalniczym, np. dodatek witaminy C do soków owocowych oraz żelaza lub tiaminy do mąki pszennej. Fortyfikacja polepszająca jest skierowana na nadanie produktowi cech pożądanych przez konsumenta.

Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym pliku.

 

Źródło: Przemysł Spożywczy