Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Wzrost produkcji cytryn i grejpfrutów w unijnej “27”

Wzrost produkcji cytryn i grejpfrutów w unijnej “27”

Według wstępnych danych szacunkowych, w sezonie 2011/2012 łączne zbiory cytryn w unijnej “27” to około 1,316 mln ton, czyli o 11 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu. W przypadku tegosezonowych zbiorów grejpfruitów – ich wielkość została wstępnie szacowana na 111,4 tys. ton wobec 107,0 tys. ton w poprzednim sezonie – podała FAMMU/FAPA.

Do największych unijnych producentów cytryn zaliczają się przede wszystkim Hiszpania, z tegosezonowym wynikiem niecałych 720,0 tys. ton, Włochy – z około 520,0 tys. ton i kolejno Grecja, Cypr czy Portugalia.

Do czołowych unijnych producentów grejpfrutów zalicza się Cypr i Hiszpania, gdzie coroczne zbiory sięgają wielkości nawet 50,0 tys. ton. Nieznaczne ilości produkowane są również we Włoszech czy Grecji.

W sezonie 2011/2012 spodziewany wolumen konsumpcji cytryn na unijnym rynku to około 1,407 mln ton, czyli 3 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy wielkość ta wyniosła 1,357 mln ton. Kraje unijne są importerem netto cytryn, a w sezonie 2011/2012 wielkość zakupów szacowana jest na około 410,0 tys. ton, czyli o zaledwie 8,0 tys. ton mniej wobec poprzedniego sezonu.

W sezonie 2011/2012 unijna konsumpcja grapefruitów oszacowana została na 431,0 tys. ton wobec 411,0 tys. ton sezon wcześniej, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie wolumenu tegosezonowego importu. Wstępnie ilość sprowadzonych cytrusów oszacowano na 365,0 tys. ton wobec 344,0 tys. ton sezon wcześniej.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 19.07.2012r.