Wzrost produkcji jabłek i koncentratu jabłkowego w Chinach
Wzrost produkcji zagęszczonego soku jabłkowego w Chinach prawdopodobnie przełoży się również na wzrost jego eksportu do UE-27 w 2012 roku, czemu sprzyjało będzie także dość wysokie zapotrzebowanie na rynku Wspólnoty. W 2011 roku kraje Unii Europejskiej zaimportowały łącznie 105 tys. t koncentratu jabłkowego z Chin czyli o 24 proc. więcej niż przed rokiem, ale o 33 proc. mniej niż 2 lata wcześniej (dane GTIS).
Większy popyt na chiński koncentrat oraz jabłka świeże zgłaszać mogą również Stany Zjednoczone. Amerykański Departament do Spraw Rolnictwa (USDA) ocenia, że tegoroczne zbiory jabłek w tym kraju będą o ponad 14 proc. niższe w stosunku do roku poprzedniego. W USA są głównym rynkiem zbytu bardziej słodkiego koncentratu z Chin. W 2011 roku eksport tego produktu z Chin do USA ukształtował się na poziomie 266 tys. t, co stanowiło blisko 44% łącznego eksportu koncentratu z Państwa Środka.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 25.09.2012 roku