Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Zwiększy się produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej

Zwiększy się produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej

Bank Gospodarstwa Żywnościowej

Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego. Październikowe prognozy Freshfel mówią, że produkcja pomarańczy w krajach europejskich wzrośnie o 7 proc. kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton. Wyższa może być również produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego (Maroko, Egipt, Turcja, Izrael) o 6 proc. przy 3-proc. spadku zbiorów w USA – podali analitycy Banku BGŻ.

Prognozy Freshfel wskazują również na wzrost zbiorów cytryn w krajach europejskich. Niemniej należy zwrócić uwagę, że sezon 2012/2013 był nieudany pod względem produkcyjnym dla krajów Unii – łącznie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Cyprze zebrano 1,48 mln ton. Ukształtowanie się zbiorów cytryn na poziomie 1,65 mln t, na które wskazują prognozy, można uznać zatem za powrót do “normalnego” poziomu. Niemniej, produkcja cytryn w innych krajach śródziemnomorskich będzie prawdopodobnie niższa (-10 proc. – 1,2 mln t) na co wpływ mają mieć niższe zbiory w Turcji (-17 proc.).

Zmiany produkcyjne mają istotny wpływ na sytuację cenową na rynku tych owoców. Ceny cytryn w Polsce w wyniku niskiej podaży w sezonie 2012/2013 osiągnęły bardzo wysoki poziom. Biorąc pod uwagę dane IERiGŻ-PIB, we wrześniu 2013 r. kilogram tych owoców średnio na rynkach hurtowych kosztował 7,21 zł/kg (+23 proc. w relacji r/r). Wyższy poziom, biorąc pod uwagę miesięczne notowania cen w okresie ostatniej dekady, odnotowano tylko w 2007 i 2010 roku, kiedy zbiory tych owoców w Europie również były wyjątkowo niskie. Można przypuszczać, że prognozowany wzrost produkcji w sezonie bieżącym wpłynie na obniżki cenowe. Pierwsze symptomy spadków można było obserwować w październiku br. kiedy średnia cena cytryn w hurcie zmniejszyła się w relacji do września br. o blisko 20 proc. kształtując się na poziomie tylko o 4,3 proc. wyższym w porównaniu do września 2012 roku. Mając na uwadze również zwiększenie podaży pomarańczy oczekuje się, że średnio w sezonie 2013/2014 ich ceny również będą niższe niż w poprzednim. W październiku br. średnia cena pomarańczy była o 13,5 proc. niższa niż przed rokiem kształtując się na poziomie 4,26 zł/kg.

 

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 19.11.2013 roku