Jakość i smak pod kontrolą – Krajowa Unia Producentów Soków wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)
30.11.2018
Kategoria: Branża
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to innowacyjne rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej. Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w Systemie. Certyfikat ułatwi zatem konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.
Konsumenci mają coraz większe oczekiwania względem produktów, które spożywają – chcą wiedzieć z czego powstały i czy służą ich zdrowiu. Jednocześnie wielu z nich nie potrafi prawidłowo odczytać etykiety. System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to odpowiedź branży owocowo-warzywnej na współczesne potrzeby i trendy w zakresie prawidłowego odżywiania i identyfikacji graficznej produktów.
Sekretarz Generalna KUPS, Barbara Groele – Podobnie, jak warzywa i owoce, z których powstały niskoprzetworzone przetwory owocowo-warzywne, takie jak mrożonki, suszone owoce, soki, musy czy 100% przetwory, kryją w sobie całą gamę witamin i innych, wartościowych składników odżywczych. To sprawia, że mogą być znakowane na etykiecie oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi. Dzięki Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), informacje te staną się wyraźnie wyeksponowane, a konsument otrzyma rzetelną informację, jakie substancje odżywcze dany produkt zawiera oraz jaki jest ich wpływ na organizm człowieka. Będzie to dla niego gwarancją, że dokonuje racjonalnej decyzji żywieniowej i wybiera wartościowy produkt. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli wyróżnić swoje produkty spożywcze spośród innych, dostępnych na rynku poprzez wyraźne oznakowanie, które w jasny sposób komunikuje ich walory.
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) dedykowany jest dla przetworów z owoców i warzyw, mogą się o niego ubiegać przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. Certyfikat ustanawia jasne zasady produkcji oraz określone czynności kontrolne, których spełnienie gwarantuje, że dany produkt charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oznaczone są bowiem tylko te produkty z owoców i warzyw, do których nie dodano substancji słodzących (np. żadnych cukrów, miodu, słodzików), a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce oraz, do których nie zostały dodane żadne substancje konserwujące oraz barwniki i aromaty inne niż pochodzące z owoców lub warzyw.
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP):
- Potwierdza wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów sygnowanych logo Systemu;
- Jest użytecznym rozwiązaniem dla konsumentów, które pozwala identyfikować najbardziej wartościowe produkty;
- Stanowi kolejne źródło nadzoru nad jakością produktów na etapie jego projektowania, powstawania i dystrybucji;
- Potwierdza, że dany produkt posiada korzystne właściwości dla funkcjonowania organizmu;
· Pomoże producentom w czytelny dla konsumenta sposób wskazać na opakowaniu artykułów spożywczych oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, zgodnie z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.[1]
Twórcą i administratorem Sytemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) – organizacja non profit, która poprzez kampanie informacyjne od wielu lat wspiera Polaków w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. W jego opracowanie, jak i sam proces certyfikacji zaangażowani są także przedstawiciele renomowanych, niezależnych ośrodków badawczych.
Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) promować będzie kampania „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”. Podejmowane w jej ramach działania skierowane zostaną do konsumentów, przedsiębiorców, jednostek handlowych i producentów, a także do środowisk naukowych i opiniotwórczych. W ramach kampanii zaplanowano działania w telewizji, radiu, prasie i internecie, promocję w punktach sprzedaży, udział w wydarzeniach branżowych, konferencjach i debatach naukowych. Powstanie też strona internetowa dedykowana Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), powołany zostanie Komitet Naukowy programu, którego przedstawiciele będą brać udział w zaplanowanych wydarzeniach naukowych oraz obejmą merytoryczny nadzór na wszystkimi materiałami powstającymi w ramach kampanii. Prowadzone będą też liczne działania do mediów.
Kampania potrwa do końca grudnia 2019 roku i finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Za realizację kampanii odpowiadają Rebel Media oraz agencja PR Hub.
KONTAKT DLA MEDIÓW:
Anna Dziemidowicz, Senior Account Executive
PR Hub Sp. z o. o.
e-mail:
tel. +48 53733 000 837
Barbara Groele
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Sekretarz Generalny
e-mail:
tel. 22 606 38 63
[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.