Relacja z konferencji “Warzywa, owoce i soki w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych”
16.03.2015
Kategoria: Branża
W dniu 6 marca odbyła się konferencja w Instytucie Żywności i Żywienia. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków aktywnie wsparło konferencję “Warzywa, owoce i soki w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych”.
Podczas konferencji poruszono wiele ważnych kwestii związanych ze znaczeniem warzyw i owoców w chorobach nowotworowych, układu krążenia. Podkreślano profilaktykę i prewencję oparta na zasadzie 5 porcji warzyw i owoców, przy czym jedną porcję można zastąpić szklanką soku 100%.
Wskazywano na konieczność edukacji i promocji spożycia owoców i warzyw oraz soków już od najmłodszych pokoleń.
Szacuje się, że spożycie świeżych owoców i warzyw (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza w naszym kraju poziom 250 g dziennie na osobę. Uwzględniając ziemniaki, a także przetwory owocowo-warzywne całkowity poziom konsumpcji owoców i warzyw sięga obecnie około 440 g na osobę dziennie. Średnie spożycie soków w Polsce wynosi 11,7 litra na osobę rocznie (co daje 32 ml soku na osobę na dzień).
Podczas konferencji naukowej zorganizowano krótkie spotkanie z dziennikarzami, którym przekazano materiały prasowe oraz odpowiedziano na pytania. Dzięki uprzejmości członków KUPS zorganizowano stoisko sokowe.