Uroczyste otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych w Skierniewicach
17.11.2021
Kategoria: Branża
W dniu 16 listopada 2021 roku zostało oficjalnie otwarte Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Placówka powstała, by nowatorskie rozwiązania z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw promować wśród producentów i przedsiębiorców.
Centrum jest odpowiedzią nauki na potrzeby ogrodników i przetwórców produktów ogrodniczych. Będzie to miejsce nie tylko prowadzenia badań, lecz także przygotowania technologii i podejmowania wyzwań związanych z tworzeniem nowych produktów, jakich dziś oczekuje rynek.
W otwarciu uczestniczyli m.in.: Grzegorz Schreiber – Marszałek Województwa Łódzkiego, Ewa Wendrowska – radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, Krzysztof Ciecióra – podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, władze lokalne w osobie Krzysztofa Jażdżyka – prezydenta Miasta Skierniewice, prof. Dariusz Grzebelus – przewodniczący rady naukowej Instytutu Ogrodnictwa, senator PiS Rafał Ambrozik, Witold Boguta – prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw i Barbara Groele – sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Zaproszeni również byli pracownicy naukowi Instytut Ogrodnictwa – PIB, także pracownicy emerytowani, przedstawiciele firm biorących udział w realizacji projektu #CPPO oraz media.
Projekt #CPPO dofinansowany został z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020.
Wartość projektu to ponad 12 mln zł, z czego dofinansowanie ze środków unijnych stanowiło nieco ponad 8,5 mln złotych.