TRENDY, WYZWANIA I PRZYSZŁOŚĆ BRANŻY SOKOWNICZEJ
5-7  czerwca 2024

Hotel Binkowski, Kielce

O SYMPOZJUM

W imieniu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), mamy przyjemność zaprosić Państwa na XXV Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia KUPS pt. „Trendy, wyzwania i przyszłość branży sokowniczej”, które odbędzie się w dniach 5-7 czerwca 2024 roku w Kielcach, Polska.

Uprzejmie informujemy, że Patronatem Honorowym Sympozjum KUPS objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski.

Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.

Sympozjum stanowi swoistą platformę do wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów wśród członków branży, jest również okazją do zacieśniania współpracy.

Międzynarodowe Sympozjum KUPS stało się miejscem spotkań nie tylko dla polskiej branży sokowniczej, ale także dla zagranicznych firm, które są zainteresowane współpracą z lokalnymi podmiotami.

W 2023 roku, gdy obchodziliśmy Jubileusz 30-lecia Stowarzyszenia KUPS mieliśmy przyjemność gościć około 250 uczestników, głównie menagerów wyższego szczebla z kraju i z zagranicy. Prelegenci i paneliści podzielili się swoją wiedzą, doświadczeniem i wizją przyszłości przemysłu sokowniczego.

Jesteśmy przekonani, że Międzynarodowe Sympozjum KUPS zapisało się na stałe w kalendarzu najważniejszych wydarzeń branży sokowniczej.

W 2024 roku organizujemy Sympozjum w Kielcach. Dodatkowo przygotowaliśmy dla Państwa interesujące programy wieczorne. Mamy nadzieję, że uatrakcyjni to Państwa uczestnictwo w Sympozjum.

Serdecznie zapraszamy na wycieczkę zorganizowaną w dniu 7 czerwca 2024 (piątek) tj. zwiedzanie Świętego Krzyża.

Świętokrzyski Park Narodowy, gdzie znajdują się świętokrzyskie gołoborza - największe gruzowisko skalne Gór Świętokrzyskich. Roztacza się stąd wspaniały widok na Góry Świętokrzyskie oraz Św. Krzyż - zespół klasztorny i kościół Świętej Trójcy, kaplica Oleśnickich, w której znajdują się relikwie Krzyża Świętego, wieża kościelna z przepiękną panoramą. Wycieczka jest dla chętnych i dodatkowo płatna.

Będzie nam niezwykle miło gościć Państwa w dniach 5-7 czerwca 2024 r. w Kielcach!

BINKOWSKI _8 poprawiony kopia

PROGRAM
SYMPOZJUM

Sympozjum KUPS jest czymś więcej niż tylko okazją do dzielenia się spostrzeżeniami i wiedzą. Zapewniamy Państwu także idealną platformę do spotkania się z branżowymi znajomymi i spotkań biznesowych.

To Do List

W PROGRAMIE

  • interesujące prezentacje ważnych dla branży tematów dotyczących rynku surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • trendy, innowacje techniczne i technologiczne oraz zmiany legislacyjne
  • wymiana informacji i doświadczeń dotyczących branży sokowniczej
  • dyskusje panelowe i kuluarowe
User

UCZESTNICY SYMPOZJUM

  • ponad 200 gości z Polski i zagranicy
  • przedstawiciele administracji państwowej
  • przedstawiciele świata nauki i prasy
  • członkowie KUPS oraz nie-członkowie
  • przedstawiciele firm współpracujących z branżą
Speaker

NAJLEPSI WYKŁADOWCY

  • krajowi i zagraniczni prelegenci
  • praktycy z wiodących firm sokowniczych
  • naukowcy z uznanych ośrodków akademickich i instytutów badawczych zajmujący się rynkiem i technologią
Favorites

PRZYGOTOWANE ATRAKCJE

  • ciekawy program artystyczny
Language

TŁUMACZENIE

  • organizatorzy zapewniają symultaniczne tłumaczenie

Program

Środa, 5 czerwca 2024

  • 13:30 – 15:00 Obiad

  • 14:00 – 15:00 Rejestracja uczestników Sympozjum

  • 15:00 - 15:30 Otwarcie XXV Międzynarodowego Sympozjum i powitanie Gości

     

    Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)

    Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • 15:30 - 19:00 Rynek soków i baza surowcowa do ich produkcji

    15:30 – 15:55 Krajowy rynek soków pitnych i zagęszczonych na tle rynku europejskiego i perspektywy jego rozwoju

    Dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ PIB oraz Anna Bugała, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB

    15:55 – 16:20 Sytuacja na światowym rynku soków cytrusowych

    Dr Mariusz Dziwulski, PKO BP

    16:20 - 16:45 Globalny rynek zagęszczonego soku jabłkowego i NFC

    Piotr Podoba, Döhler Sp. z o.o.

    16:45 – 17:10 WYKŁAD SPECJALNY - Dobrostan pracowników - element sukcesu Firmy

    Izabela Kluzek-Kot, IKK Consulting

    17:10 – 17:50 Przerwa sokowa

    17:50  – 18:15 Perspektywy sektora owocowo-warzywnego, w szczególności sokowniczego

    Grzegorz Rykaczewski, Bank Pekao S.A.

    18:15 – 18:40 Techniczne i technologiczne założenia produkcji w sadach sokowych

    Dr Dorota Ewa Kruczyńska, Instytut Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach

    18:40 – 19:00 Sesja pytań i odpowiedzi

  • 19:30 Koktajl

  • 20:00 Kolacja uroczysta

Czwartek, 6 czerwca 2024

  • 10:00 - 13:30 Nowe wyzwania i persektywy rozwoju branży

     

    10:00 – 10:25 Rynek soków, nektarów i napojów

    Szymon Mordasiewicz, Panel Gospodarstw Domowych GfK

    10:25 – 10:50 Kanały dystrybucji produktów sokowniczych

    Dr Magdalena Wilgatek, Centrum Monitorowania Rynku Sp. z o.o.

    10:50 – 11:10 Trendy rynkowe i konsumenckie, które kształtują przyszłość produkcji soków 

    Katarzyna Sady, Tetra Pak Sp. z o.o.

    11:10 – 11:25 Zrównoważony rozwój w przemyśle napojowym

    Iwo Moszczyński, GEA Engineering Sp. z o.o.

    11:25 – 12:00 Prezentacje Firm

    12:00 – 12:40 Przerwa sokowa

    12:40 – 13:05 Nowe inicjatywy legislacji krajowej i unijnej mającej wpływ na funkcjonowanie branży sokowniczej

    Izabela Tańska, IGI Food Law Sp. z o.o.

    13:05 – 13:30 System kaucyjny a nowe obowiązki producentów soków i napojów

    Dr Dariusz Lizak, KIG Przemysł Rozlewniczy, Stowarzyszenie KUPS

    13:30 – 13:55 Zrównoważony rozwój w branży sokowniczej

    Magdalena Rohde-Krempa, Maspex Beverages

  • 14:00 – 16:00 Obiad

  • 16:00 – 17:30 Nowa kategoria soków o obniżonej zawartości cukrów - techniczne i technologiczne rozwiązania

     

    16:00 – 16:15 Nowelizacja dyrektywy sokowej

    Dr inż. Barbara Groele, Stowarzyszenie KUPS

    16:15 – 16:30 Dodatki do żywności dla branży sokowniczej

    Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB

    16:30 – 16:45 Wykorzystanie reakcji enzymatycznych do obniżania zawartości cukrów w sokach owocowych

    Magdalena Cywińska-Antosik, dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego-PIB

    17:00 – 17:30 Dyskusja panelowe: Nowa kategoria soków w ocenie ekspertów. Wyzwanie i szansa dla branży sokowniczej

    Moderator: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

    Uczestnicy: dr inż. Katarzyna Stoś,  Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB, dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB,  Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego-PIB, prof. dr hab. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Izabela Tańska,  IGI Food Law Sp. z o.o.

    17:30 Podsumowanie i zamknięcie Sympozjum

    Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)

  • 19:00 Kolacja integracyjna (grillowa)

Piątek, 7 czerwca 2024

  • 7:00 – 11:00 Wymeldowanie

  • 10:30 - 15:30 Wycieczka dodatkowa - Zwiedzanie Świętego Krzyża

Organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne (j. angielski i j. polski).

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo wprowadzenia zmian w programie.

ZŁOTY SPONSOR

Tetra Pak

SREBRNY SPONSOR

Bucher Unipektin_kwadrat

PARTNERZY BRANŻOWI

ALPLA-FamilyOfPioneers_blau_CMYK_MODIFZIERT_ZENTR
Beczkopol
GEA_Logo_w_Claim_SC_PANblue072C (1)
Greif brandmark

PATRONAT HONOROWY

MRiRW

PARTNERZY MEDIALNI

AGROindustry
Jagodnik
Kierunek Spozywczy2
MPS_SAD_2021_2
Przemysl Fermentacyjny
Portalspozywczy
Przemysł Spożywczy
Sad24pl
Sady Ogrody
Warzywa Pl

Hotel

Rezerwacja noclegu

Sympozjum odbywa się w hotelu

Hotel Binkowski w Kielcach

ul. Szczepaniaka 42, 25-043 Kielce

Informacja o hotelu

Czterogwiazdkowy hotel Binkowski jest położony w zielonym Parku Baranowskim, w spokojnej części Kielc, w pobliżu rezerwatu przyrody Biesak-Białogon. Obiekt oddalony jest o 3 km od centrum miasta, o 1,2 km od stoku narciarskiego Stadion oraz o 7,5 km od Targów Kielce.

Klasycznie urządzone i klimatyzowane pokoje wyposażone są w telewizor z płaskim ekranem, lodówkę oraz biurko. W łazienkach zapewniono ręczniki oraz prysznic. Niektóre pokoje dysponują balkonem.

W hotelu Binkowski znajduje się centrum odnowy biologicznej z basenem, 5 saun (Sauny Świętokrzyskie, które zlokalizowane są na IV piętrze + basen na dachu) oraz siłownią.  Do dyspozycji Gości jest zaplecze biznesowe i konferencyjne. Pozostałe udogodnienia obejmują prywatny parking oraz bezpłatne WiFi. Hotelowa restauracja dysponuje barem oraz panoramicznym tarasem z widokiem na okolicę. W restauracji serwowane są dania kuchni polskiej i międzynarodowej.

binkowski_8
binkowski_pokoje
Patio 2
Sale konferencyjne 2