Apple-carrot juice isolated on a white background

5 porcji warzyw, owoców lub soku doda każdemu uroku!

18.01.2012

Kategoria:

Większość osób wie, że w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Specjaliści mówią o 5 porcjach tych produktów. Niestety szybkie tempo życia, źle rozplanowane posiłki i brak czasu sprawiają, że nie mamy czasu spożywać zalecanej ilości. Na szczęście, dietetycy przypominają, że taką porcję w ciągu dnia można zastąpić szklanką soku. To duże ułatwienie, gdyż sok można łatwo wziąć ze sobą wszędzie: do pracy, do szkoły, na wycieczkę czy na spacer. To wygodne rozwiązanie może pomóc w utrzymaniu zbilansowanej diety.

Eksperci do spraw żywienia zalecają, aby spożywać co najmniej 400g warzyw
i owoców na dobę. Dzięki temu nasz organizm będzie odpowiednio odżywiony
w witaminy, makro- i mikroelementy, błonnik  oraz wiele innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naukowcy podkreślają także, że picie 100 % soków owocowych lub warzywnych wpływa na nasze zdrowie równie korzystnie, co jedzenie całych owoców i warzyw, gdyż zawierają one te same, biologicznie czynne składniki prozdrowotne. Jak zauważa dietetyk Agata Ziemnicka: Soki posiadają wysoką wartość odżywczą, a do ich produkcji nie używa się barwników, konserwantów, dodatkowych aromatów ani innych substancji poprawiających smak. Są dlatego doskonałym źródłem witamin, mikroelementów i innych cennych składników. Przykładowo, szklanka soku wieloowocowego lub pomarańczowego dostarcza naszemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C, która wpływa na zwiększenie przyswajania żelaza i na odporność organizmu. Soki marchewkowe to cenne źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu, korzystnie wpływającego na wygląd naszej skóry. Soki pomidorowe zawierają potas, który wpływa na zachowanie odpowiedniego ciśnienia krwi, dlatego powinny stanowić one ważny składnik jadłospisu. Soki mętne i przecierowe zawierają z kolei błonnik, niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Mniej, ale regularnie

Aby właściwie zadbać o dostarczenie  wszystkich potrzebnych składników, należy codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Jedna porcja to średniej wielkości warzywo (np. pomidor, ogórek, papryka), owoc (jabłko, gruszka, pomarańcza) albo szklanka dowolnego soku (200 ml). Dlaczego nie wystarczy raz dziennie zjeść pół kilograma jabłek lub wypić litrowy karton soku? Ważne, by jeść mniejsze ilości, ale regularnie.  Niektóre witaminy (np. witamina C, b-karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach i owocach (np. polifenole) wykazują działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które chronią organizm człowieka przed rozwojem chorób poprzez zwalczanie szkodliwych wolnych rodników. Niestety człowiek nie potrafi magazynować większości antyoksydantów i dlatego powinniśmy uzupełniać ich poziom i dostarczać z pożywieniem kilkakrotnie w ciągu dnia, w co najmniej 5-ciu porcjach warzyw, owoców lub soku – podkreśla Agata Ziemnicka.

Do wyboru do koloru

Różnorodność owoców, warzyw oraz soków jest ogromna. Ciężko zdecydować,  co wybrać, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych. Każdy z nas ma swoje ulubione warzywa, owoce oraz soki. Układając dietę, warto jednak pamiętać o połączeniu indywidualnych preferencji z zaleceniami specjalistów, którzy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: białą (np. czosnek, cebula, kapusta pekińska), zieloną (kiwi, brokuły, groszek), żółto – pomarańczową (sok marchwiowy, banan, mandarynka), czerwoną (truskawki, czerwona fasola, sok pomidorowy) i fioletową, zwaną niebieską (np. fioletowe śliwki, bakłażan, aronia). Zdrowa dieta to przede wszystkim przyjemność obcowania z naturalnymi świeżymi smakami. Warzywa, owoce i soki dają nieograniczone pole kulinarnych możliwości zarówno w sałatkach, deserach, jak i daniach głównych – mówi Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny. Duszone jabłka to np. wyborny dodatek do mięs, a sok z buraków lub pomidorów, może być świetną bazą do ekspresowych zup. Wystarczy kilka dodatków smakowych w postaci np. imbiru i świeżych ziół i danie gotowe. Sok jabłkowy, gruszkowy, czy pomarańczowy bardzo dobrze łączy się z kolei z miodem i olejem rzepakowym. Dodając jedynie pieprz, sól, świeżą natkę pietruszki lub kolendry mamy sos, którym możemy polać chrupiące liście sałaty. Poza sezonem, taki sos doskonale nadaje się do pieczonych buraków i selerów z plasterkami wędzonego łososia – dodaje Łapanowski.

Ważne, by codziennie spożywać produkty z każdej grupy kolorystycznej. Można robić różne kombinacje, łączyć i wybierać ulubione smaki. Najważniejsze to stosować się do zaleceń i spożywać dziennie 5 porcji owoców, warzyw lub soku, aby utrzymać zdrową, pełnowartościową i zbilansowaną dietę. Z pewnością zaowocuje to zwiększeniem naszej odporności oraz zyskaniem dużej dawki energii i witalności na co dzień.

 

 

Kategorie: