3261.jpg

Burak na zdrowie – dlaczego warto go jeść?

03.12.2019

Kategoria:

Nawet burak zasługuje na własne święto! Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, to jednak wszyscy powinni docenić jego prozdrowotne właściwości. 24 listopada świętowaliśmy Dzień Buraka – sprawdź, dlaczego to warzywo jest doceniane w profilaktyce chorobowej już od czasów Starożytnej Grecji!

Burak po raz pierwszy w kulturze europejskiej pojawia się w greckiej literaturze w 420 r. p.n.e. – od tamtej pory warzywo zawędrowało przez Rzym, Francję i Hiszpanię, aby do XV w. objąć swoim zasięgiem całą Europę. I choć rodzajów buraka od tamtej pory przybyło, a samo warzywo już nie przypomina swojej dzikiej odmiany sprzed kilku tysięcy lat, jego prozdrowotne właściwości wciąż są doceniane na współczesnych stołach.

Super burak w codziennej diecie

Właściwości prozdrowotne buraka wynikają przede wszystkim ze składników mineralnych, które zawiera. Jednym z nich jest potas (burak zawiera go aż 348 mg na 100 g części jadalnej), który prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Dodatkowo reguluje gospodarkę wodną organizmu i poprawia funkcjonowanie mięśni. 

Buraka cechuje także wysoka zawartość folianów – w 100 g części jadalnej warzywa znajduje się 87 µg przy zalecanych 200 µg dziennie. Związki z tej grupy przyczyniają się m.in. do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, a także pomagają w prawidłowej produkcji krwi. Uczestniczą także w procesie podziału komórek i utrzymywaniu właściwych funkcji psychologicznych. A skoro powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie, dlaczego nie zacząć od buraka, skoro ma tyle wartościowych składników?

Burak w butelce

 Buraka  można wkomponować w codzienne menu w wielu formach, rozpoczynając od surowej, poprzez formę kiszoną, zasmażaną, aż na zupach i chłodnikach kończąc. Do tego dodajmy też surówki czy wysokiej jakości soki i smoothies, w których burak może być jednym ze składników. Te ostatnie rozwiązania są szczególnie wygodne ze względu na szeroką dostępność w mniejszych sklepach, marketach czy na stacjach benzynowych.

Drogowskazem, ułatwiającym wybór produktów o prozdrowotnych właściwościach, jest znak Certyfikowany Produkt (CP), który zawiera dodatkowo oświadczenia zdrowotne i/lub żywieniowe. Działają one na prostej zasadzie – informują o witaminach i składnikach mineralnych, które znajdują się w danym produkcie, oraz wyjaśniają, jak pozytywnie wpływają na organizm. Jak będzie to wyglądało w kontekście np. soku z buraka? Przykładowo, przy znaku Certyfikowany Produkt (CP), pojawi się informacja o zawartości potasu i jego pozytywnym wpływie na funkcjonowanie układu nerwowego. Wznieś więc toast szklanką pysznego soku lub smoothies z okazji Dnia Buraka – na zdrowie!

Więcej informacji o Systemie Jakości Certyfikowany Produkt (CP) znajduje się na www.certyfikowanyprodukt.pl

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Joanna Maciejewicz, Junior Account Executive

PR Hub Sp. z o. o.

e-mail:

tel. +48 516 168 873

 

Barbara Groele

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Sekretarz Generalny

e-mail:

tel. 22 606 38 63

 

Kategorie: