Eksperci żywieniowi o idei 5 a day
18.04.2017
Kategoria: Konsumenci
W ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku VI” uznani eksperci z niezależnych ośrodków naukowych i akademickich z zakresu żywności i żywienia biorą aktywny udział w konferencjach, kongresach naukowych, branżowych poświęconych zasadom zdrowego odżywiania.
Eksperci dostarczają naukowych dowodów uczestnikom oraz zachęcają, aby w codziennej diecie na stałe znalazły się warzywa, owoce oraz soki zgodnie z zaleceniami ekspertów, rekomendacjami WHO oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Wskazują również na korzyści płynące z konsumpcji 5 porcji owoców i warzyw dziennie, gdzie jedną z tych porcji może być szklanka soku (200 ml).
W ostatnim czasie udział w konferencjach naukowych wzięli:
Pani dr hab. Iwona Traczyk (Warszawski Uniwersytet Medyczny) z prezentacją pt. Warzywa, owoce, soki w żywieniu osób starszych podczas VII Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congress Dietetica w dniach 17-18 marca 2017 r. w Łodzi;
Pani dr n. o zdr. Agnieszka Kozioł- Kozakowska (Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum) z prezentacją pt. Kardioprotekcyjny wpływ diety bogatej w warzywa i owoce i soki podczas konferencja „Postępy w nauce o zdrowiu” w dniu 31 marca 2017 r. w Warszawa.
Dodatkowo podczas World Food Warsaw w dniu 12 kwietnia 2017 roku pani Barbara Groele przedstawiła temat Soki NFC – aspekty jakościowe, technologiczne i żywieniowe.
Konferencje cieszyły się dużym zainteresowaniem. Podczas konferencji rozwiano wiele wątpliwości, odpowiedziano na pytania m.in. z zakresu wartości odżywczych soków.