Magdalena Cywińska-Antonik nagrodzona QJF Award 2024 dla najlepszych badań naukowych mających znaczenie dla branży sokowniczej
20.11.2024
Kategoria: Konsumenci
Magdalena Cywińska-Antonik z Zakładu Przetworów Owocowych i Warzywnych Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego Państwowy Instytut Badawczy, otrzymała jedną z dwóch równorzędnych nagród dla młodych naukowców QJF Award 2024 dla najlepszych badań naukowych mających znaczenie dla branży sokowniczej ufundowaną przez Quality Juice Foundation. Badania pt. Utilizing of enzymatic reactions to decrease sugar content in apple juices zostały docenione i nagrodzone przez Kapitułę QJF.
Nagrodzona praca dotyczy obniżania zawartości cukrów w sokach jabłkowych i została zrealizowana w ramach kształcenia w Szkole Doktorskiej AgroBioTech PhD w IBPRS – PIB pod opieką promotorską prof. dr. hab. inż. Krystiana Marszałka i dr. inż. Justyny Szczepańskiej-Stolarczyk.
Serdecznie gratulujemy Magdalenie Cywińskiej – Antonik i całemu Zespołowi IBPRS-PIB. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego Państwowy Instytut Badawczy jest członkowie Stowarzyszenia KUPS a prof. Krystian Marszałek jest członkiem Zarządu KUPS, dlatego tym bardziej cieszy nas to wyróżnienie dla polskich naukowców na arenie międzynarodowej.
Nagroda została wręczono podczas 11. Edycji Juice Summit w Antwerpii!
Serdecznie gratulujemy i cieszymy się z naszych polskich naukowców!