Nowalijki – wiosenny dylemat
12.04.2013
Kategoria: Konsumenci
Gdy robi się coraz cieplej w sklepach zaczynają pojawiać się świeże, apetyczne warzywa. Ponieważ jesteśmy spragnieni warzyw, od razu marzymy, żeby je jak najszybciej schrupać. Nowalijki – rzodkiewki, sałata, szczypiorek, młode marchewki – dostarczają nam niezbędnych minerałów i witamin oraz upiększają nasze talerze.
Młode warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Oczywiście wspaniale smakują na surowo, lecz można je również gotować na parze (dzięki temu nabiorą jeszcze bardziej intensywnego koloru) i podawać z roztopionym masełkiem. Do tego celu najlepiej nadają się brokuły, młode marchewki, młody groszek czy kalafior. Młode ziemniaki na przykład, możemy gotować w łupinkach i podawać z dodatkiem czosnkowego serka, koperku lub szczypiorku.
Nowalijki można również piec w piekarniku z rozmaitymi dodatkami mięsnymi lub serami. Wystarczy polać je oliwą, przyprawić i zajadać ze smakiem.