Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu” online, 23 września 2021 r.
03.09.2021
Kategoria: Konsumenci
Nowa strategia Unii Europejskiej “OD POLA DO STOŁU” zapoczątkuje nową erę dla producentów, przetwórców i konsumentów żywności. Podczas konferencji przedstawimy cztery panele, podczas których przedstawimy najważniejsze szanse i wyzwania wynikające z przyjęcia strategii “Od pola do stołu”.
Strategia ta ma na celu diametralną zmianę systemu żywieniowego UE, który ma być bardziej sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Nie bez powodu strategia “Od pola do stołu” została okrzyknięta kamieniem węgielnym Europejskiego Zielonego Ładu w na lata 2019–2024.
Po raz pierwszy w historii prawa żywnościowego powstanie nowy, kompleksowy system uwzględniający wszystkie etapy produkcji żywności. Strategia zawiera ambitne i konkretne cele dotyczące pestycydów, nawozów, rolnictwa ekologicznego, znakowania żywności czy zasad stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, które mają zostać osiągnięte do 2030 r.
Przed nami szereg zmian nie tylko prawnych. Zmiana polityki rolnej, wspieranie badań i innowacji, inwestowanie w nowe technologie, zachęcanie do zrównoważonych praktyk rolniczych będą miały kluczowe znaczenie już w najbliższych latach.
Wydarzenie skierowane jest do producentów żywności, rolników, producentów opakowań, hurtowni spożywczych, hurtowni produktów ekologicznych, producenci żywności innowacyjnej, producentów alternatywnych źródeł energii.
Podczas konferencji uczestnicy poznają projektowane sposoby znakowania żywności, możliwości rozwoju i wspierania konkurencyjności dla rolników, wyzwania dotyczące projektowania zrównoważonych opakowań i dobre praktyki marketingu produktów żywnościowych.
Udział w konferencji jest bezpłatny
Szczegóły znajdują się na:
Ogólnopolska Konferencja Online „Od pola do stołu” (lp-wip.pl)