Relacja z debaty Polskiej Agencji Prasowej i Krajowej Unii Producentów Soków
17.04.2015
Kategoria: Konsumenci
W dniu 14 kwietnia w siedzibie PAP odbyła się debata „Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki? Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?”
Debatę poprowadził dziennikarz Polskiej Agencji Prasowej – Pan Zbigniew Wojtasiński. Uczestniczyło ok. 30 osób, głównie dziennikarze. Debatę można było również śledzić na bieżąco online na str www.pap.pl.
Jak zaradzić tym negatywnym trendom i przekonać Polaków, że warto jeść warzywa, owoce i pić soki? Jakie mity i nieporozumienia wciąż kojarzone są z sokami? Dlaczego warto i należy z tymi mitami walczyć? Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u najmłodszych? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi szukali:
- Dr Katarzyna Stoś prof. nadz. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia
- Prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor GIJHARS
- Jan Bondar, Rzecznik Prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- Prof. dr hab. Witold Płocharski, Instytut Ogrodnictwa
- Dr Bożena Nosecka, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
- Justyna Korzeniewska, Psycholog, Centrum Zdrowia Dziecka
- Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków
- Łukasz Bielewicz, przedstawiciel instytucji badawczej MillwardBrown
|
W Polsce od kilku lat spada spożycie warzyw, owoców i soków. I chociaż jako społeczeństwo jesteśmy świadomi zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która rekomenduje aby dziennie spożywać min. 400 g owoców i warzyw, to jednak nie wdrażamy tej zasady w życie. W efekcie w latach 2002-2013 w Polsce spożycie owoców zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, warzyw o 0,6 kg – do 4,8 kg miesięcznie, a soków do tylko 0,95 litra. Oznacza to, że w dziennej diecie przeciętnego Polaka znajdziemy zaledwie ok 273 g warzyw i owoców, a soków tylko 32 ml! A przecież eksperci zalecają również, aby jedną z form dziennej porcji warzyw i owoców była właśnie szklanka soku!
Dlaczego tak się dzieje? Z pewnością przyczyn jest wiele. Nie bez znaczenia będzie tu tempo współczesnego życia, czy liczba obowiązków, którym codziennie trzeba podołać. Ale na nasze zachowania wpływają też mity, które nas otaczają.
Obalono większość mitów nt. soków owocowych i warzywnych. Soki owocowe i pomidorowe podlegają szczegółowym wymaganiom dotyczącym jakości handlowej. Od 28 października 2013 r. zabroniono dodawania do nich cukrów. Zarówno do soków jak i nektarów nie wolno dodawać żadnych barwników oraz substancji konserwujących – ich trwałość jest wynikiem pasteryzacji. Nie można również wzbogacać ich aromatami innymi, niż otrzymane z owoców i warzyw, których użyto do produkcji danego soku.
Soki dziś, w świetle obowiązujących przepisów, są bliskie składowi warzyw i Wochów. Jedną porcję warzyw i owoców, spośród pięciu zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia, można zastąpić szklanką (200 ml) soku, przy czym mowa tu o soku 100% – stwierdziła w trakcie dyskusji dr Katarzyna Stoś z Instytut Żywności i Żywienia.
Kiedyś mówiono, że soki mają dużo cukru i powodują otyłość. To się wśród Polaków utrwaliło – powiedział podczas debaty Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego. To nieprawdziwa opinia.