Piknik „Poznaj Dobrą Żywność” – ponownie rozbudzamy apetyt na zdrowie wśród dzieci!
27.06.2022
Kategoria: Projekty
W niedzielę, 26 czerwca 2022r. byliśmy obecni na Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Torze Wyścigów Konnych Służewiec. Podczas wydarzenia mieliśmy możliwość bezpośredniego spotkania z dziećmi i edukowania ich na temat zdrowego odżywiania w tym roli owoców, warzyw i soków w diecie. W strefie Apetytu na polskie nie zabrakło też edukacyjnych atrakcji dla dorosłych.
Informacji o zasadach zdrowego odżywiania nigdy za wiele, dlatego bawiąc edukowaliśmy, zwracając szczególną uwagę m.in. na to jak ważne jest spożycie warzyw, owoców i ich przetworów, w tym soków w codziennej diecie.Podczas zabawy dzieci dowiedziały się ile porcji warzyw i owoców powinny spożywać w ciągu dnia, jakie witaminy w nich znajdą oraz które potrawy można z nich ugotować. A co najważniejsze przekonały się, dlaczego obecność warzyw i owoców w codziennej diecie jest tak ważna.
Nie zabrakło również atrakcji dla rodziców. Na stoisku można było skorzystać z porad dietetyka, mgr Klaudii Ruszkowskiej, która odpowiadała na wszystkie pytania i edukowała o zasadach zdrowego odżywiania.
„W pracy nad nawykami żywieniowymi najmłodszych bardzo ważne jest nie tylko zwrócenie uwagi na sposób żywienia samych dzieci, ale także rodziców. To właśnie od nich na samym początku swojego rozwoju dziecko uczy się zasad zdrowego odżywiania i kształtuje swoje wybory żywieniowe. Przez cały czas obserwuje rodziców i chce ich naśladować. Jeżeli w diecie opiekunów pojawiają się warzywa i owoce, jest dużo większa szansa, że dziecko również będzie chętniej je spożywało. Bardzo dobrym rozwiązaniem zwiększającym udział tych produktów w codziennej diecie jest wybór soku warzywnego i owocowego jako jednej z 5 porcji warzyw i owoców ciągu dnia. Nie tylko dostarczą organizmowi potrzebnych do prawidłowego rozwoju witamin i składników odżywczych, ale także urozmaicą codzienny, dziecięcy jadłospis”. – opowiada dietetyczka, mgr Klaudia Ruszkowska.
Podczas pikniku dzieci i dorośli mogły skosztować soków warzywnych i owocowych, a eksperci przypominali, że szklanka soku może stanowić 1 z tych 5 zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie.