Światowy Dzień Soku – 30 maja 2017
29.05.2017
Kategoria: Projekty
Dzień Soku obchodzony 30 maja na całym świecie jest okazją aby celebrować soki. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) aktywnie włączyło się w świętowanie tego ważnego dnia poprzez: promocję Dnia Soku w radiu RMF oraz RMF CLASSIC, na blogach i wśród INFLUENCERÓW.
- Już przez cały weekend, w ramach akcji „5 porcji zdrowia” w stacjach radiowych prezenterzy przypominali o zbliżających się obchodach Dnia Soku 30 maja
- Radio RMF i RMF CLASSIC zaprasza do udziału w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami oraz słuchania audycji poświęconej sokom z udziałem ekspertów: PROF. KATARZYNY STOŚ z IŻŻ oraz MARZENY PAWLICKIEJ z PZH
- Przez cały dzień â 30 maja -podczas wejść antenowych w radiu RMF i RMF CLASSIC, będziemy obalać mity na temat soków
- O właściwościach soków będziemy mogli dowiedzieć się więcej na blogach: BAKUSIOWO.PL, OLOMANOLO.PL oraz na takich profilach społecznościowych jak: @SZYBKIEGOTOWANIE, @SCANDIBEJBIK, @PROJEKT_TATA_BYC, @DOR.SIM, @WIELCYMALUTCY
- Na profilach społecznościowych oraz na blogu OLOMANOLO.PL (http://www.olomanolo.pl/dbajac-o-zdrowie-swojego-dziecka-musisz-pamietac-o-tej-jednej-rzeczy/ ) zostały również zorganizowane konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla czytelników
DZIĘKI PROJEKTOM DOFINANSOWANYM ZE ŚRODKÓW PUBLICZNYCH ORAZ PRZY WSPARCIU CZŁONKÓW, MOGLIŚMY ZAINICJOWAĆ POWYŻSZE AKTYWNOŚCI â ZACHĘCAMY PAŃSTWA DO LEKTURY.
Liczni eksperci, z którymi współpracuje KUPS potwierdzają, że:
- Soki owocowe i 100% soki warzywne pod względem zawartości składników odżywczych są porównywalne do świeżych owoców i warzyw, z których zostały przygotowane. Zawierają witaminy, związki mineralne, antyoksydanty, błonnik (soki przecierowe i mętne) i wiele innych cennych dla zdrowia fitoskładników
- Żadne soki nie zawierają konserwantów, barwników, słodzików, sztucznych aromatów
- Soki owocowe i pomidorowe nie zawierają żadnych dodanych cukrów
- Należy spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw w 5 porcjach, SZKLANKA SOKU MOŻE STANOWIĆ 1 Z 5 PORCJI
Stowarzyszenie KUPS wraz z Członkami podejmuje wszelkie niezbędne działania aby wspierać branżę sokowniczą w Polsce, stawiając sobie za cel przede wszystkim poprawę jakości soków oraz promocję całej kategorii produktów. Dzięki wspólnym projektom Polska i działający tu producenci mogą pochwalić się doskonałymi wynikami rynkowymi w obszarze produkcji i dystrybucji soków. Jak wskazują badania realizowane przez AIJN, Polska jako jeden z nielicznych krajów w 2016 roku zanotowała wzrost konsumpcji soków i nektarów.
Zapraszamy do czytania informacji na blogach i słuchania audycji w RMF i RMF CLASSIC
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO ŚWIĘTOWANIA DNIA SOKU