Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > II Konferencja naukowo-szkoleniowa „Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków” 05.12.2015, Kraków

II Konferencja naukowo-szkoleniowa „Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków” 05.12.2015, Kraków

Stowarzyszenie KUPS wraz z NutriCenter serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w II Konferencji naukowo-szkoleniowej z cyklu „Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie”. Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków, która odbędzie się w dniu 5 grudnia 2015r. w Krakowie w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego.

Celem konferencji jest przedstawienie najnowszych doniesień na temat chemoprewencyjnego i kardioprotekcyjnego wpływu nutraceutyków obecnych w owocach, warzywach i sokach. Jak również stworzenie forum naukowego dla wszystkich stron zainteresowanych oraz umożliwienie interaktywnej wymiany najnowszej wiedzy dotyczącej aktywnych składników żywności.

Tegoroczna edycja konferencji w trakcie obrad skupi się na bieżących postępach w badaniach nad nutraceutykami (zawartymi w warzywach i owocach oraz sokach z nich wytworzonych), referaty zostaną zaprezentowane w 3 sesjach

Sesja I

Warzywa, owoce i soki aspekt odżywczy i technologiczny

1. Podstawowe wymagania dotyczące jakości handlowej i  znakowania soków
2. Wartość odżywcza soków klarownych, mętnych oraz smoothie owocowych i warzywnych.
3. Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców, soków i ich miejsce w zbilansowanej diecie – rola 4. dietetyka i lekarza w promocji spożycia
5. Fakty i mity na temat soków
Dyskusja

Sesja II

Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjnego składniki warzyw, owoców i soków

1. Modulowanie metabolizmu komórek nowotworowych przez roślinne związki polifenolowe
2. Fitoskładniki warzyw,  owoców i soków w prewencji nowotworów –w świetle aktualnych badań
3. Warzywa i owoce w profilaktyce chorób układu krążenia
4. Wybrane warzywa i owoce świata, ze szczególnym uwzględnieniem polskich (jagody goji, morwa indyjska, żurawina, aronia, jagoda kamczacka, jarmuż i
inne) oraz ich rola w profilaktyce chorób.
Dyskusja

Sesja III

Sesja młodych naukowców ( prezentacja wyłonionych w konkursie referatów)

W konferencji ponownie zaplanowano sesję młodych naukowców, w trakcie której studenci i doktoranci będą mogli zaprezentować wyniki swoich badań w trakcie sesji plakatowej i ustnej. Najlepsze prace zostaną nagrodzone.

Rejestracja oraz więcej informacji na stronie: http://konferencja.nutricenter.pl/