III konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy już 14 listopada w Mikołajkach
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) objęło patronatem III konferencję Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbędzie się w dniu 14 listopada 2016 roku w Mikołajkach.
14 listopada 2016 r. w Hotelu Mikołajki***** Conference & SPA odbędzie się trzecia edycja konferencji naukowo-technicznej Bezpieczny Produkt Spożywczy. Honorowym Gospodarzem imprezy jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL. Organizatorem firma BMP – wydawca kwartalnika „Kierunek Spożywczy” (dawny „Agro Przemysł”) oraz portalu www.kierunekSPOŻYWCZY.pl.
Skupimy się na…
…czystości i bezpieczeństwie produkcji, kontroli i systemach jakości, znakowaniu produktów, roli opakowań oraz nowoczesnych, bezpiecznych maszynach i technologiach stosowanych w zakładach produkcji spożywczej. W wydarzeniu weźmie udział kadra inżynieryjno-techniczna mleczarni, browarów, zakładów tłuszczowych, przetwórni owocowo-warzywnych, rozlewni soków i napojów oraz przedstawiciele wyższych uczelni, firm i instytucji.
4 bloki tematyczne
Uczestnicy wysłuchają referatów praktyków, którzy podzielą się swoimi doświadczeniami oraz zapoznają się z najnowocześniejszymi rozwiązaniami dostępnymi na rynku. Program został podzielony na 4 panele tematyczne:
• Być na bieżąco z nowościami – nadchodzące zmiany w prawie, najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne,
• Utrzymać czystość w zakładzie – metody oceny stanu higieny i utrzymywania czystości w zakładzie produkcyjnym, wspomaganie procesów mycia i systemy oczyszczania powietrza,
• Dobrze skontrolować i zachować jakość – kontrola jakości, audyty, systemy wspomagające monitoring i kontrolę,
• Bezpiecznie zapakować i prawidłowo oznakować – znakowanie żywności, co trzeba, a czego nie umieszczać na etykiecie, dokumentacja dotycząca opakowań, linie pakujące, kontrola opakowań.
Wycieczka techniczna do SM Mlekpol w Mrągowie
Honorowym Gospodarzem tegorocznej edycji jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL. Uczestnicy na zakończenie konferencji będą mieli okazję zwiedzić zakład produkcyjny SM MLEKPOL w Mrągowie.
Zakład w Mrągowie jest nastawiony na dużą produkcję. Łącznie w 2015 r. przerobiono tam 426 mln litrów mleka. Dla porównania, cały Mlekpol przerabia około 1,5 mld litrów, a roczna produkcja mleka w Polsce to około 10 mld litrów. W Mrągowie powstało w zeszłym roku 34,5 tys. ton sera, 17 tys. ton serwatki w proszku i około 70 mln litrów produktów świeżych. Zakład na pierwszym miejscu stawia kwestie bezpieczeństwa swoich produktów.
Zgłoś się już dziś – liczba miejsc ograniczona
Jesteś zainteresowany? Masz pytanie? Skontaktuj się z koordynatorem konferencji:
Bożena Pietrzak-Tychy
e-mail:
tel. kom. 600 326 187
tel. (32) 415 97 74 wew. 27
Więcej aktualnych informacji na stronie internetowej konferencji
http://www.kierunekspozywczy.pl/konferencja,1687,29584.html
Folder informacyjny dostępny poniżej: