Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Konferencja “Nowe wyzwania w produkcji żywności i pasz w UE” 20-21.11.2013 r., Warszawa

Konferencja “Nowe wyzwania w produkcji żywności i pasz w UE” 20-21.11.2013 r., Warszawa

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) objęło patronatem konferencję organizowaną przez Biuro Promocji Jakości „”Nowe wyzwania w produkcji żywności i pasz w UE”, która odbędzie się w dniach 20-21 listopada 2013 roku w Centrum konferencyjno-Szkoleniowym przy ul. Bobrowieckiej 9 w Warszawie.

Projekt zmian w systemie bezpieczeństwa żywności ogłoszony w maju br. przez Komisję Europejską ma fundamentalne znaczenie dla służb nadzoru oraz operatorów rynku spożywczego. Nowe propozycje mają zmniejszyć ilość przepisów oraz ujednolicić te istniejące, dzięki czemu działalność producentów i dystrybutorów żywności będzie łatwiejsza, a funkcjonowanie inspekcji kontrolnych skuteczniejsze i bardziej przejrzyste. Co ważne, projekt unijnego rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych zastąpi dotychczasowe rozporządzenie nr 882/2004.

 

Cele nowej unijnej polityki w tym obszarze są następujące:

 • Poprawa bezpieczeństwa produktów żywnościowych

 • Efektywniejszy system nadzoru w całym łańcuchu

 • Ujednolicenie wymagań, jakie muszą spełnić służby nadzoru

 • Minimalizowanie obciążeń legislacyjnych dla przedsiębiorstw

 

Więcej informacji:

Biuro Promocji Jakości
ul. Resorowa 10
02-956 Warszawa
tel. 22 55 00 700
fax 22 55 00 720
www.zywnosc.com.pl

 

 

Pliki do pobrania: