Sukces VI Akademii Sokowej, 29.11.2019 r., Gdańsk
- dr hab. inż. Krystian Marszałek, IBPRS: Zastosowanie wysokich ciśnień do przetwarzania soków
- dr hab. Renata Kazimierczak, SGGW: Soki owocowe i warzywne z produkcji ekologicznej jako źródło składników bioaktywnych
- mgr inż. Filip Kłobukowski, GUMED: Znaczenie fruktozy w sokach
- dr inż. Dariusz Nowak, CMB: Właściwości antyoksydacyjne wybranych soków owocowych i ich możliwość zastosowania w profilaktyce chorób układu krążenia
- dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, PG, Zagospodarowanie wytłoków owocowych do otrzymywania fermentowanych napojów owocowych posiadających cechy żywności funkcjonalnej
- prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak, CBIMO: Innowacyjne opakowania do soków w świetle nowych wymogów Gospodarki w Obiegu Zamkniętym
- dr hab. inż. Alina Kunicka – Styczyńska, PŁ: Polskie izolaty środowiskowe bakterii Alicyclobacillus acidoterrestris i ich biofilmy – wskaźnik kontroli jakości soków owocowych
- dr inż. Beata Przygoda, IŻŻ: Sok pomarańczowy odtworzony z soku zagęszczonego – produkcja, właściwości, wartość odżywcza
- prof. dr hab. Witold Płocharski, IO, dr inż. Barbara Groele, KUPS: System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)
Konferencja cieszyła się zainteresowaniem zarówno wśród środowiska naukowego zajmującego się przetwórstwem owoców i warzyw, jak również wśród przedstawicieli przemysłu branży sokowniczej. Udział w niej wzięło ponad 70 uczestników z miejsc takich jak:
– Politechnika Gdańska
– Politechnika Łódzka
– Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
– Uniwersytet Morski w Gdyni
– Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
– Instytut Wysokich Ciśnień PAN
– Gdański Uniwersytet Medyczny
– Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedstawiciele firm przetwórczych m.in.:
Bracia Sadownicy, Biurkom – Flampol, Frankfood, Marwit, Stary Sad, Tymbark, Ustronianka, Victoria Cymes, Wosana.
Poruszane podczas konferencji zagadnienia obejmowały zarówno aspekty związane z korzyściami zdrowotnymi, wynikającymi ze spożycia soków, bogactwem prozdrowotnych składników pochodzących z owoców i warzyw, obecnością naturalnych cukrów, poszukiwaniem najbardziej wartościowych pod względem zdrowotnym rodzajów soków, produkowanych z krajowych owoców, jak również najlepszymi metodami ich utrwalania, gwarantującymi wysoką wartość odżywczą i smakowitość soków. Dodatkowo poruszono również tematy niezwykle istotne dla przetwórców tj. kierunki zagospodarowania wytłoków, zmniejszenie wpływu opakowań soków na środowisko w kontekście najnowszych przepisów Komisji Europejskiej czy czystość mikrobiologiczna. Podczas przerw uczestnicy mogli degustować soki, musy i smoothie owocowe, dzięki uprzejmości Firm Biurkom Flampol Sp. z o.o., Fructa Napoje Sp. z o.o., Hortex Sp. z o.o., Tymbark MWS Sp. z o.o.,
Spotkanie pozwoliło nie tylko wysłuchać prezentacji, ale również brać aktywny udział w dyskusji. Już dziś, organizatorzy Stowarzyszenia KUPS, zapraszają na kolejną Akademię Sokową, którą na stałe wpisała się w kalendarz jesiennych spotkań.