Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Sukces VIII edycji Akademii Sokowej

Sukces VIII edycji Akademii Sokowej

Tegoroczna, VIII edycja, Akademii Sokowej pt. „Soki owocowe i warzywne – jakość, technologia i innowacje” została zorganizowana w dniu 26 listopada 2024 roku przez Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinieoraz Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Przywitanie uczestników oraz otwarcie konferencji zostało dokonane przez gospodarzy konferencji – prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, prof. dr hab. Waldemara Gustawa, Dziekana Wydziału Nauk o Żywieniu i Biotechnologii oraz dr inż. Barbarę Groele, Sekretarz Generalną KUPS.

Uczestnicy konferencji mieli okazję wysłuchać bardzo ciekawych prezentacji, przygotowanych i wygłoszonych przez ekspertów z ośrodków akademickich i naukowych oraz przedstawicieli branży. Swoje wystąpienia przygotowali i wygłosili:

  • Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego –  Trendy w konsumpcji żywności a preferencje konsumentów wobec soków,
  • Dr hab. Edyta Łuszczki, prof. UR, Instytut Nauk o Zdrowiu, Kolegium Nauk Medycznych, Uniwersytet Rzeszowski –  Znaczenie żywieniowe produktów z owoców i warzyw w diecie człowieka,
  • Dr inż. Barbara Groele, Stowarzyszenie KUPS –  Nowelizacja dyrektywy sokowej,
  • Dr hab. inż. Ewa Jabłońska-Ryś, prof. dr hab. Waldemar Gustaw, Wydział Nauk o Żywieniu i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Fermentowane soki roślinne – właściwości prozdrowotne,
  • Prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB – Innowacyjne technologie produkcji i utrwalania produktów sokowniczych,
  • Dr inż. Krzysztof Rutkowski, dr hab. inż. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO-PIB, dr Anna Wrzodak, Instytut Ogrodnictwa – PIB – Jakość soków mętnych z owoców wyprodukowanych w sadach sokowych,
  • dr hab. Monika Sujka, prof. UP,  Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności,Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Zastosowanie analizy sensorycznej w ocenie jakości soków,
  • dr inż. Katarzyna Skrzypczak, Wydział Nauk o Żywieniu i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Charakterystyka i właściwości prozdrowotne sproszkowanych soków z buraka ćwikłowego.

Konferencja cieszyła się bardzo dobrą frekwencją i zainteresowaniem przedstawicieli administracji państwowej, środowiska naukowego zajmującego się przetwórstwem owoców i warzyw, jak również wśród przedstawicieli przemysłu branży sokowniczej. Udział w niej wzięło ok. 80 uczestników z ośrodków takich jak:

– Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych

– Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych,

– Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno -Spożywczego – PIB

– Instytut Ogrodniczy PIB w Skierniewicach

– Politechnika Łódzka

– Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

– Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

– Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

– Uniwersytet Rzeszowski

– Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Przedstawiciele firm przetwórczych m.in.: Andros Polska, Appol, Bewa, Binder Eko, Biurkom – Flampol, Gospodarstwo Ogrodnicze Tłocznia Soków Faruga, Hortex, Multi-Smak, Sambor, Tetra Pak, Zieloni Mi.

Na zakończenie konferencji wszyscy chętni uczestnicy Akademii Sokowej mieli okazję zwiedzić Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego wLublinie, m.in. pracownię analizy sensorycznej, pracownię gastronomiczną, halę półtechniki zbożowej i mięsnej.

Zagadnienia poruszane podczas konferencji obejmowały zarówno aspekty związane z korzyściami zdrowotnymi wynikającymi ze spożycia soków, bogactwem prozdrowotnych składników pochodzących z owoców, warzyw i soków, jak również problematyką naturalnych cukrów czy obowiązujących i planowanych zmian przepisów. Poszukiwanie innowacyjnych technologii produkcji soków, metod utrwalania gwarantujących wysoką wartość odżywczą i smakowitość soków, również znalazło się w programie konferencji.

Podczas przerw uczestnicy mogli degustować soki i smoothie owocowe, dzięki uprzejmości Firm: Fructa Napoje Sp. z o.o., Fortuna Sp. z o.o., Hortex Sp. z o.o., Refresco Sp. z o.o., Tymbark MWS Sp. z o.o. i Viands Sp. z o.o.

Spotkanie pozwoliło nie tylko wysłuchać prezentacji, ale również wziąć aktywny udział w dyskusji. Już dziś, organizator Stowarzyszenie KUPS, zaprasza na kolejną Akademię Sokową w 2025 roku, która na stałe wpisała się w kalendarz jesiennych spotkań.