Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Targi World Food Warsaw 19-21 kwietnia 2016 roku, Warszawa

Targi World Food Warsaw 19-21 kwietnia 2016 roku, Warszawa

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) objęło patronatem Targi World Food Warsaw, które odbędą się w dniach 19-21 kwietnia 2016 roku w Centrum Wystawienniczym EXPO XXI w Warszawie.
Wystawa WorldFood Warsaw na stałe już wpisała się w kalendarz polskich i międzynarodowych targów poświęconych branży spożywczej. Najlepszym dowodem na to jest miniona edycja, która zgromadziła niemal 200 wystawców – dwukrotnie więcej niż w I edycji, zaś liczba zwiedzających znacznie przekroczyła 3 tysiące. Co warto podkreślić, osób ściśle związanych z branżą, wśród których 94% to osoby decyzyjne w firmach – właściciele, kadra kierownicza, managerowie oraz specjaliści.

WorldFood Warsaw to wydarzenie business to business poświęcone całemu sektorowi spożywczemu, od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Dodatkowo będzie można zaprezentować swoje produkty w czterech osobnych sektorach poświęconym alkoholom – Wine&Spirits, technologii produkcji – FoodTech, dodatkom do żywności – Ingredients oraz w nowej sekcji dedykowanej żywności ekologicznej – EcoFood Warsaw. Przez trzy dni osoby związane z sektorem mają możliwość nawiązania nowych kontaktów i poszerzenia obecnych, ocenienia zapotrzebowania rynku na ich produkty czy usługi oraz śledzenia globalnych trendów.

Manager targów Agnieszka Szpaderska podkreśla: „Analizujemy potrzeby i sugestie zarówno wystawców, jak i zwiedzających. Kształt kolejnych edycji targów WorldFood Warsaw to właśnie odpowiedź na to zapotrzebowanie. Stąd uzupełnianie wystawy o kolejne strefy tematyczne, rozbudowa programu merytorycznego, nawiązywanie współpracy z nowymi ekspertami i organizacjami branżowymi, rozwiązania logistyczne”.

W nowym sektorze – EcoFood – zaprezentują się firmy związane z branżą ekologiczną – producenci żywności i  jej dystrybutorzy. Również program merytoryczny będzie bogaty w zagadnienia dotyczące produkcji ekologicznej. Jest to odpowiedź na rosnący potencjał rynkowy tego sektora oraz zapotrzebowanie zwiedzających tegorocznej edycji, spośród których aż 42% poszukiwało wyrobów organicznych.

Po raz pierwszy organizatorzy stwarzają również możliwość wykupienia wspólnej powierzchni wystawienniczej przez grupę firm. Jest to zarówno korzystne finansowo, jak również pozwala na wspólną identyfikację producentów z sektora ekologicznego. Uczestnicy doceniają rozmowy biznesowe, spotkania z przedstawicielami największych sieci handlowych, promocję w mediach i bogaty program merytoryczny.

Targi odbędą się w dniach 19-21 kwietnia w EXPO XXI w Warszawie.