Warsztaty KUPS nt. wartości odżywczej produktów sokowniczych, 07.07.2016 r., Warszawa
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w warsztatach pt: „Wartość odżywcza produktów sokowniczych”, które odbędą się dniu 7 lipca 2016 r. o godz. 10:30 w Warszawie w budynku IBPRS (sala 9 na parterze) przy ul. Rakowieckiej 36 (budynek Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego).
Na mocy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, już od 13 grudnia 2016 roku obowiązkowa jest deklaracja wartości odżywczej, która jest ważna dla konsumentów.
Dopuszczone limity tolerancji podawane na opanowaniu wartości odżywczej produktu są niezwykle potrzebne ponieważ ich wartość w środkach spożywczych jest zmienna z uwagi na naturalne pochodzenie surowca. Wytyczne tolerancji wartości przygotowane przez Komisję Europejską dla organów kontrolnych państw członkowskich oraz producentów były długo oczekiwane przez środowisko branżowe i mamy nadzieje, że rozwieją wiele wątpliwości i ułatwią działalność firm i instytucji kontrolnych w przedmiotowym zakresie.
Jako Prelegenci warsztatów zostali zaproszeni eksperci, posiadający wiedzę merytoryczną z uznanej instytucji i inspekcji kontroli jak: Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Dodatkowo praktyczną wiedzą z zastosowania w praktyce obowiązujących przepisów oraz oznaczania wartości odżywczej podzielą się eksperci z laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z preferencyjnej opłaty, która należy uiścić do 1 lipca 2016 roku.
Poniżej zaproszenie, program szkolenia oraz karta zgłoszeniowa.